Search

Taekwon-Do


Taekwon-Do is een moderne Koreaanse martial art die haar oorsprong vindt in een rijke traditie van eeuwenoude Aziatische krijgskunsten. Binnen Taekwon-Do worden elementen van onder anderen Karate, Kung Fu en Tae Kyon gecombineerd tot een unieke stijl, die zich onderscheidt door wetenschappelijk ontwikkelde bewegingen en opvallende been technieken.De grondlegger van Taekwon-Do is Choi Hong Hi (1918 – 2002). Hij heeft, als generaal, Taekwon-Do niet alleen ontwikkeld tot de officiële vorm van ongewapend vechten binnen het Koreaanse leger maar ook tot een wereldwijd beoefende martial art.

Taekwon-Do is opgebouwd uit Tae (voet) Kwon (vuist) en Do (de weg). De voet staat voor alle beentechnieken als trappen en springen. De hand staat voor alle hand en arm technieken als stoten, blokken, grijpen, wurgen, klemmen en werpen. De weg is het pad dat je bewandelt tijdens het bekwamen van Taekwon-Do en representeert vooral het mentale gedeelte.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=tODlHVHC3wg&index=1&list=UUUOLCaDOlneiYw5hmcAy5bg[/youtube]

Teaching You the Art of Life

Door het beoefenen van Taekwon-Do werk je aan verschillende aspecten, zowel fysiek, mentaal als sociaal, die hun weerslag hebben op het dagelijks leven. Taekwon-Do is een martial arteen sport, een middel om sociale vaardigheden te ontwikkelen en een manier van leven. De doelstelling is om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Die gedachte is vastgelegd in de grondbeginselen van Taekwon-Do:

  • Respect
  • Zelfbeheersing
  • Integriteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Onoverwinnelijkheid

Klik hier voor een filmpje met uitleg over ITF Taekwon-Do en op welke wijze wij ons onderscheiden tov andere Taekwon-Do/Martial Arts clubs (Boosabum Randy bij RTV Stichtse Vecht)

Disciplines binnen Taekwon-Do

Tuls – Stijlfiguren met een denkbeeldige tegenstander voor het verbeteren van techniek, kracht, ademhaling, lichaamshouding, balans en concentratie.

Step sparring – Gevechtsoefeningen met een partner die een realistische situatie benaderen.

Sparring – Een vrije sparrings vorm die gebonden is aan ITF regels van semi-contact. Je werkt aan kracht, conditie, snelheid, timing, ontwijken, blokken en de juiste mentale houding.

Nederland, 2021 Selmore Halal Skoda foto: Elmer van der Marel

Breekstest – Het breken van planken met hand of voet, hier komen kracht, concentratie en techniek samen.

Zelfverdediging – Alle technieken en vaardigheden komen hier samen, er wordt geoefend op realistische situaties.

Interview with Gen. Choi Hong Hi President of the International Taekwon-Do Federation

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=F01sa5BJNns&sns=em[/youtube]