Search

European Championship ITF Taekwon-Do 17-14 april 2024

Van 17 April tot en met 21 April werd er in Lublin, Polen de 38ste editie(voor senioren), de 29ste editie (voor junioren) en de 1ste editie (voor pre-juniors) van de Europese Kampioenschappen ITF Taekwon-Do gehouden. 839 Taekwon-Doins uit 33 landen kwamen hier bijeen om voor de titel te vechten van de beste van Europa. 

28 selectieleden van het Nederlands Team van ITF Nederland mochten zich bewijzen op dit hoogstaand toernooi. Maar liefst 9 selectieleden zijn van onze club., te weten Boosabums Deena, Gabriel, Gideon, Jazzlynn, Kayden, Kenya, Koen, Myrthe en Silke.

Als hoofdscheidsrechter van het toernooi was Saseong James mee en daarnaast Boosabum Audrey als scheidsrechter.De coaches die meegingen waren Sabum Randy en Boosabum Nathan.

Dinsdag 16 April Op dinsdag vloog het team naar Polen. Daar aangekomen stond er nog een busreis te wachten van 3 uren. Aangekomen in het Hilton Hotel kon iedereen even relaxen.

Woensdag 17 April De dag van de weging. We begonnen de dag met een goed ontbijt in het hotel en daarna werd er met de hele selectie getraind in de parkeergarage van het hotel.Alle puntjes werden op de i gezet bij de tuls en pre-arranged sparren en er werden diverse sparringsdrills geoefend. Daarna was het tijd voor de weging. Iedereen was mooi op gewicht en dus was het tijd om wat te eten om vervolgens naar de opening te gaan van het toernooi.

Met diverse optredens en natuurlijk de aankondiging van de landen met de vlaggendragers, was het toernooi officieel geopend.

Donderdag 18 April Vandaag was het tijd voor Koen om de spits af te bijten. Hij deed mee met special techniques. Hij was als 7e deelnemer aan de beurt om de 5 gesprongen technieken uit te voeren op de machines. Normaal gesproken haalt hij makkelijk de hoogtes, maar door spanning en zenuwen ging het nu wat minder en haalde hij geen punten om door te gaan naar de volgende ronde.

Deena was als volgende aan de beurt. Zij moest aantreden tegen Noorwegen bij het sparren. Het was een spannende partij waarbij de punten over en weer gingen. Helaas verloor ze aan het einde.

Daarna de beurt aan Silke. Zij moest vechten tegen Zweedse en ze vocht sterk waardoor ze de partij met 4-0 won. Hierna moest ze tegen een sterke dame uit Ierland. De Ierse vocht erg slim en helaas verloor Silke deze partij. De Ierse werd uiteindelijk ook Europees Kampioen, dus het is geen schande om hiervan te verliezen. 

Nu was het de beurt aan Kenya. Kenya heeft al de wereld titel op haar naam staan bij de pre-juniors, dus haar tegenstanders in de junior klasse waren gebrand om haar te verslaan. Haar eerste tegenstandster was een Roemeense. Kenya vocht sterk en won de partij met 3-0. Hierna trof ze een vechtster uit Noorwegen. Ook deze versloeg ze met 3-0 waardoor ze in de finale kwam te staan. Hier stond ze tegenover een sterke en lange Poolse vechtster. Kenya vocht sterk en slim en het zag er goed uit met mooie punten. In de laatste seconden van de partij was ze conditioneel op en hiervan nam de Poolse het voordeel. Zij maakte sterke tegenpunten waardoor Kenya verloor met 1-3.  Dit is een hele knappe prestatie want Kenya werd vice Europees Kampioen, dus het eerste zilver was binnen.

Vervolgens was Gideon aan de beurt. Hij vocht zijn eerste partij tegen Zweden. Gideon maakte mooie punten en won overtuigend met een 4-0 score. Hierna trof hij een vechter uit Schotland. Ook in deze pot vocht hij heel sterk en met mooie punten won hij deze partij ook met 4-0. 

Vervolgens moest hij tegen een sterke vechter uit Oekraïne. Gideon maakte slim en sterk zijn punten en hij stond vaak voor. Maar net zoveel als hij punten maakte, kreeg hij ook veel waarschuwingen voor buiten het veld staan of vallen. Bij elke 3 waarschuwingen gaat er een punt van je score af en uiteindelijk had hij 13 waarschuwingen wat dus een aftrek van 4 punten is. Helaas verloor Gideon daardoor zijn partij, want hij was zeker sterker dan zijn tegenstander, die uiteindelijk Europees kampioen is geworden.

Tegelijkertijd toen Gideon aan het sparren was, moest ook Koen op een ander veld. Hij mocht zijn eerste partij vechten tegen een Bulgaar. Koen vocht knap en sterk en won de partij met een mooie 4-0 overwinning.Vervolgens moest hij vechten tegen een goede vechter uit Engeland. Koen vocht hard maar zijn tegenstander was net wat sterker en daardoor verloor hij de partij met 0-4. Maar Koen gaat de goede kant op en dat belooft wat in de toekomst.

Als laatste op de dag mocht Gabriel aantreden tegen een vechter uit Zweden.Gabriel had er veel zin in en vocht dan ook overtuigend tegen de Zweed. Met mooie punten won hij de spannende partij met 2-1. 

Hierna stond hij tegenover een sterke vechter uit Oekraïne. In deze partij liep Gabriel helaas tegen een vervelende blessure op. Zijn knie werd verdraaid en hij had moeite om te staan. Met een geweldige dosis doorzettingsvermogen vocht hij wel de partij uit, maar kon helaas niet meer de partij naar zich toe trekken en verloor hij met 4-0.

Vrijdag 19 April

Op deze dag mocht Kayden als eerste starten met de tuls. Hij liep zijn tuls sterk tegen een jongen uit Spanje en we dachten dat hij de partij wel had gewonnen. Maar helaas dachten de scheidsrechters er anders over en verloor hij helaas zijn partij.

Nu mocht Jazzlynn aan de bak bij de tuls. Zij moest haar eerste ronde tegen een dame uit Bulgarije.

Jazzlynn liep haar eerste tul ietsje snel maar wel mooi krachtig.  Haar 2e tul liep ze op een mooi tempo maar helaas mocht het niet zo zijn, ze verloor met 1-3.

In deze zelfde poule zat ook Deena. Zij moest haar eerste ronde tegen een dame uit Slowakije. Deze won ze met een score van 4-1. Vervolgens trof ze een dame uit Spanje. Deze blies zij weg met een score van 5-0. Hierna moest ze tegen een sterke tegenstandster uit Oekraïne. Beide dames liepen mooi maar het was Deena die won met 3-2. Hierdoor werd zij winnares van haar poule en stond ze in de kwart finale. Hier trof ze een sterke dame uit Polen. Het was erg nipt maar helaas verloor Deena met een score van 2-3. Een mooie bronzen medaille was een feit.

Nu was het tijd voor Kayden om te knallen. Zijn eerste ronde was tegen Moldavië en hij was zo sterk dat zijn tegenstander niks had in te brengen en Kayden won met een score van 4-0.

Hierna trof hij een Poolse vechter. Na een eerste trap van Kayden , wilde de Pool niet meer verder vechten, dus Kayden was door. Hierna trof hij een Hongaar. De pot begon meteen sterk en hij trapte zijn tegenstander een bloedneus. Na dat de EHBO het had opgelost mocht de partij verder. Kayden maakte nog een paar sterke technieken en de Hongaar gaf op, dus de winst was weer voor Kayden die nu in de finale stond. Hier stond hij tegen een boomlange Spanjaard. Dit was een stevige partij met beide kanten harde punten. Na een hele spannende partij was het Kayden die de winst opeiste met een score van 2-1. Het goud was voor hem. Kayden, Europees kampioen van 2024.

Als laatste van de dag mocht Myrthe aan de bak bij de special Techniques.

Ze was als 6e aan de beurt. Net als Koen moest ze ook 5 springende trappen doen. Helaas haalde ze maar bij 2 trappen punten en met een uiteindelijke score van 4 punten was dat niet genoeg om door te gaan.

Zaterdag 20 April

Myrthe had gisteren de dag beëindigd, nu mocht ze de dag beginnen. Ze moest power breken en was als 5e aan de beurt. Van de 5 breek technieken haalde ze bij 3 technieken een puntentotaal van 16. Helaas was dit niet genoeg om door te gaan naar de verlenging, aangezien er 3 dames waren met 33 punten.

Tegelijkertijd mochten de dames junioren en de heren junioren gaan team sparren. Hierbij vecht je met 5 vechters tegen 5 tegenstanders. Het is altijd een tactisch spel hoe je de vechters in moet zetten en omdat hier geen rekening wordt gehouden met gewichtsklassen is het altijd spannend. Het kan zomaar zijn dat een kleinere vechter tegen een hele grote vechter staat.

Het heren team bestond uit Koen, Gabriel, Gideon, Kayden, Arda (Sportschool Tim Kool), Raul (Martowirono) en Micha (Taekwon-Do Middelburg). Zij mochten als eerste aantreden tegen Spanje. Deze partij wonnen ze met een mooie score van 11 tegen 7.

Vervolgens mochten ze vechten tegen het team uit Oekraïne. Deze vechters waren slim en snel en wisten de partij naar zich toe te trekken en te winnen met een score van 11 tegen 7.

Het dames team bestond uit Silke, Deena, KenyaFenne (Koguryo) en Regelain (TA Nimjae).

Zij moesten een plaats veroveren in de halve finale door te vechten tegen het sterke team van Roemenië. De meiden vochten zeer knap en ze wonnen de partij met 11 tegen 3.

Hierna moesten ze tegen een heel sterk en ervaren team uit Ierland. De meiden vochten dapper maar kwamen net iets te kort en verloren helaas de partij met 3 tegen 15.

Wel een dik verdiende bronzen medaille voor de dames.

Na al deze spanning mocht Myrthe bij de tuls haar partij starten tegen Polen. De Poolse dame liep erg sterk en ondanks dat Myrthe alles gaf, verloor ze de partij met 0-5.Als laatste van de dag mochten Jazzlynn en Deena aantreden met het Pre-Arranged sparren.

Na veel oefenen en puzzelen hadden de dames een mooie pre-arranged verzonnen en nu was het tijd om te zien of het vruchten af zou werpen. En dat gebeurde. De meiden versloegen in de eerste ronde de tegenstanders uit Oekraïne met 4-0. 

In de 2e ronde moesten ze tegen Slowakije die ze ook versloegen met 4-1. 

Daarna stonden ze tegen Roemenië en ook hun versloegen ze met eens score van 5-0. Dit zorgde voor een finale plaats waarbij ze tegen Ierland stonden. Helaas verloren ze hier met een verschil van 0,2 punten, maar wat een knappe prestatie van de dames die hiermee zilver hebben gehaald.

Zondag 21 April

Vandaag hoefde alleen nog Myrthe aan de bak.

Zij mocht sparren en haar eerste tegenstandster was een dame uit Ierland. Dit was een mooie partij waarbij Myrthe de winst naar haar toe trok door te winnen met 3-1. Doordat de poule niet groot was stond ze nu in de halve finale. Hier trof ze een dame uit Polen. Ook hier domineerde Myrthe en won weer met 4-0 waardoor ze in de finale stond. Daar trof zij een vechtster uit Schotland, Myrthe liet hier niet het kaas van haar brood eten en domineerde de partij met 4-0 en…… nog een Europees kampioen erbij!  Goud voor Myrthe!

Na een leuke, zware, emotionele en spannende week mogen we vreselijk trots zijn op onze leden.

Met 9 prijzen voor het Nederlands Team, waarvan 6 prijzen van onze leden zijn is dat iets om enorm trots op te zijn. 

Wij danken iedereen die heeft geholpen bij de voorbereidingen van onze leden en we zijn trots op al onze deelnemers die hebben meegedaan op dit hoge niveau van ITF Taekwon-Do.

Taekwon!

https://www.varnws.nl/stichtsevecht/sport/43647/taekwon-do-club-uit-maarssen-zeer-succesvol-op-het-ek-itf-tae