Search

Seminar Master Hutton 10 dec 2023 Taekwon-Do IN NAE DoKWAN

Seminar Master Hutton

Afgelopen zondag waren Sabum Randy en Boosabums Kayden, Myrthe, Kenya, Deena en Jazzlynn naar het Seminar gegaan van Master Hutton uit Schotland.

Het Seminar was georganiseerd door Master Stephen Tapilatu en Sabum Tim Kool.Het werd gehouden in Pijnacker en rond de 60 mensen van jong tot oud waren aanwezig.

Het voornaamste doel van het seminar was het “fit for purpose” idee van Master Hutton.Dus niet zomaar technieken trainen, maar letterlijk met een doel. Ofwel voor Matsogi (sparring), voor Tuls of voor Hosin Sul (zelf verdediging). 

Zoals wij op de club ook veel doen, eerst voorbereidende oefeningen doen, voor dat je een techniek kan maken, werd hier ook sterk benadrukt.Ook werd er stil gestaan bij hoe een blok juist of niet juist werkt, en weten wat het doel is.

De 9 training secrets kwamen hierbij naar voren, waarbij velen (helaas) nog steeds niet weten wat dat zijn. Er werd realistisch getraind waarbij je echt moest blokken anders werd je geraakt. Ook hoe de yop chagi realistisch en effectief word gebruikt in het zelfverdedigen. Hoe je afstand en de hoek moet zijn om juist te kunnen aanvallen en het juiste wapen voor de juiste aanval.

Mooi was te zien hoe uitgelegd en laten zien werd, dat je begint met voorbereidende oefeningen. Dan komen de tuls, vervolgens de stap sparring, dan door naar de mastogi (sparren) en dan uiteindelijk naar het zelfverdedigen. Alles komt samen in een “full circle”. 

En als je dus 1 van de onderdelen niet realistisch traint, je ook niet beter kan worden in de andere onderdelen, omdat alles overvloeit in elkaar.

Daarnaast werd er stil gestaan bij de Do. Hoe een ieder uniek is maar dat we allen gelijk zijn en we elkaar altijd vriendelijk en respectvol moeten behandelen, om zo, zoals Generaal Choi ons leert in de Taekwon-Do eed: “te werken aan een vreedzame wereld.” (I shall build a more peacefull world)

Een mooi seminar van een geweldige en zeer energieke Master Hutton samen met zijn zoons en schoondochter, waarbij elke Taekwon-Doin heel wat kan leren om zichzelf te verbeteren voor zijn of haar eigen doel.

Foto’s van Sportschool Tim Kool.