Search

WORKSHOP TAEKWON-DO UNIVERSITEIT UTRECHT

Onlangs gaf ik voor de vierde keer een Taewkon-Do training voor internationale studenten van de Universiteit Utrecht. Deze studenten zijn gewend intellectuele uitdagingen aan te gaan maar worden eigenlijk nooit fysiek op de proef gesteld. Met deze training is daar verandering in gebracht. Het doel is niet alleen lekker sporten, maar vooral om de verbinding tussen lichaam en geest te versterken. Daarbij is deze training gepland kort nadat de studenten belangrijke feedback hebben ontvangen van hun docenten. Kritiek kan wel eens pittig zijn om te verwerken en daarom was er ook aandacht voor het omgaan met tegenslagen.

Geen van de studenten had eerdere vechtsport ervaring en enkelen gaven aan het ook wel spannend te vinden. Voor beginners is het belangrijk dat ze op hun gemak zijn en dat ze lekker mee kunnen trainen. Daarom heb ik de training voorzichtig opgebouwd en nam de intensiteit stap voor stap toe. Alle oefeningen waren gekoppeld aan de vijf tenets zodat ze de bouwstenen van Taekwon-Do aan den lijve kunnen ondervinden. Door de tenets ook uit te leggen en te bespreken ontstonden er zowel diepgang als samenhang in de training. De studenten konden hun verhaal doen en kwamen er zo achter hoe ze de lessen die ze hier hebben geleerd kunnen toepasen buiten de zaal.

Aan het eind werd gevraagd hoe iedere deelnemer zich voelde. De meest gehoorde reacties was “het was zwaar en ik ben fysiek moe, maar ik voel me mentaal helder en sterk.” Eigenlijk voelde iedereen zich beter na de training dan op het moment dat ze de zaal binnenkwamen. Ook degenen die er tegenop zagen waren verrast en enthousiast. Dat is fantastisch om te horen en ik zie er nu al naar uit om het volgend jaar weer te doen.

Taekwon, Boosbum Niels