Search

Open Taekyon 26 nov 2023 Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Niet alleen in Schotland was er het afgelopen weekend een toernooi. Iets dichterbij huis, in het Brabantse Oss hebben we ook een toernooi gehad. We zijn afgereisd met 9 deelnemers, 2 scheidsrechters, en 2 coaches.
De deelnemers waren Miles, Lara, Aslinur, Boris, Sascha, Boosabum Deena, Fleur, Myrthe, en Jazzlynn. Als scheidsrechters waren Boosabum Abbas en Audrey mee. En als coaches hadden we Sabum Mohammed Ait Benali en Boosabum Jonathan.

De dag begon al vroeg, om 7:45 verzamelen en om 8 uur was het wegen. Dit toernooi waren zelfs de jongere kinderen op gewicht ingedeelden niet op lengte, dus dat was voor sommigen wat aanpassen. Gelukkig kreeg iedereen hun stempel op de deelnemerskaart en kon het toernooi beginnen.
Bij Miles ging het tulgedeelte vrij goed. De eerste twee rondes kwam hij door, maar helaas verloor hij in een grote poule in de derde ronde. De verliezersronde kon je jammer genoeg alleen in komen als je in de eerste ronde verloor, daarom was Miles na ronde 3 klaar met tuls lopen en kon hij zich richten op het sparren. Het focussen van Miles op zijn sparpartijen was dan ook erg goed gelukt. In een megapoule, met soms wel 45 minuten wachten tussen partijtjes in, is hij 1e geworden. Goed gedaan Miles, hou dat vast!


Lara had bij het onderdeel tul ook goed gelopen. Maar bij een andere bond is het altijd afwachten of ze letten op dezelfde punten als bij ons. Helaas voor Lara was dat in dit geval niet zo. Ondanks dat heeft ze wel meerdere partijen gewonnen, maar greep ze net naast de prijzen. Bij het sparren greep ze zeker niet naast de prijzen, en liet ze zien wat doorzettingsvermogen is. Nadat ze in de halve finale een stevige yop chagi had gekregen ging ze door en kwam ze op een gelijkspel te staan. En met goed voetenwerk en luisteren naar de gameplan was het haar gelukt om in de finale te komen waar ze met 1 punt verschil verloren had. 2e plek voor sparren voor Lara!
Aslinur had niet zo’n zin in het onderdeel tuls, maar wilde gelijk gaan sparren. Ondanks dat kon ze meerdere keren haar tuls lopen, mede dankzij een klein misverstand bij de juryleden. En ondanks dat zij er geen zin in had, heeft ze toch meerdere partijen gewonnen met het tuls lopen. Toen Aslinur eindelijk mocht sparren moest ze er even inkomen. Haar lange benen leken aan het begin een beetje op slot, maar door met haar handen te vechten won ze wel een partij. In de halve finale verloor ze helaas doordat ze haar benen te weinig gebruikte. En zo greep ze ook net naast de 3e prijs voor het sparren in de verliezersronde. De aankomende tijd dus extra veel oefenen met die zijwaartse trap!


Voor Boris was dit zijn 3e wedstrijd, en met de tuls begon hij erg goed. Maar jammer genoeg was hij in de 3e ronde uitgeschakeld. Wel luisterde hij heel goed naar de tips die tussendoor gegeven werden, zoals bij het blokken ook zijn polsen recht houden. En de sine wave na de verschillende trappen moeten we nog verder oefenen, maar alsnog, 2 partijen gewonnen! Tijdens het sparren ging het wat minder. Boris moest gelijk tegen een Ier met een rode band, die ook nog een kopje groter was. En Ieren kunnen heel goed sparren, dat was ook in deze partij gelijk duidelijk. Boris stond er klaar voor, maar na een halve minuut was het duidelijk dat de ervaring van de Ier en zijn lengteverschil gevaarlijk was. Daarom hebben we besloten om de handdoek in de ring te gooien. Volgende keer hopelijk geen kop grotere tegenstanders, en veel oefenen op de club met sparren en dan komt het goed.
Sascha was ook heel goed zijn tuls aan het lopen. Helaas moest hij tegen een zwarte bander, die ondanks een paar fouten toch de overwinning kreeg. Maar alsnog heeft Sascha 2 tulpartijen gewonnen, heel goed gedaan. Daarna mocht Sascha sparren, en hij luisterde daarbij in 2 van zijn 3 partijen heel goed. Die won hij dan ook overtuigend. Helaas kwam hij soms net niet ver genoeg naar voren met zijn zijwaartse trap, en dat kwam met de grotere kinderen hem in zijn 2e partij duur te staan. Omdat ze met zijn vieren waren, was het een halve competitie, en is Sascha daarom 2e geworden met sparren. Erg goed gedaan!


Dan de blackbelts: Deena & Jazzlynn zaten bij elkaar in de poule met het tuls lopen. Ze liepen allebei erg sterk hun tuls, hoewel ze chon-ji tegen elkaar mochten lopen, en ze allebei geen hogere tul hebben gelopen dan yul-gok. Al met al, sterke partijen gehad, en ze hebben samen maar 1 vlaggetje aan een andere school verloren. Deena had wel van Jazzlynn verloren op Chon-ji, dus Jazzlynn 1e plaats, en Deena 2e plaats. Jazzlynn bewaart het sparren even voor een volgende keer, maar Deena ging wel sparren. En dat onder leiding van Sabum Randy die vanuit Schotland regelrecht naar Oss was gekomen (met Kayden, Kenya en Boosabum Clyde).


Deena’s eerste sparringspartij was tegen een meisje met blauwe band. En het verschil in ervaring was snel duidelijk. Met meerdere hoofdtreffers won ze gemakkelijk. Haar tweede partij was tegen een ervarener meisje van Kassem gym. Maar door goed gebruik te maken van haar benen hield ze de partij in evenwicht, jammer genoeg werd het in de eerste 2 minuten een gelijkspel ondanks de vele hoofdtreffers. In de verlenging kwamen Deena’s benen niet meer goed ertussen en had ze verloren. 2e plek bij het sparren, en met 2 zilverplaatsingen naar huis.


Myrthe en Fleur zaten samen in dezelfde poule bij de tuls met nog 3 andere dames. Waaronder oud-teamgenoot Quinaya. Fleur en Myrthe liepen allebei sterke partijen, helaas verloor Fleur van Quinaya met 2-3 waardoor het geen In Nae Do Kwan finale was geworden, want Myrthe had wel al haar partijen gewonnen. Hierdoor mocht Fleur voor de 3e/4e plek strijden, welke ze met 3-2 won. En Myrthe mocht tegen Quinaya voor het goud. Myrthe liep strak haar tuls, waardoor ze als winnaar uit de bus kwam, en dus goud mee naar huis sleept. Gefeliciteerd dames met de podiumplaatsen.


Voordat we met het sparren van de beide inmiddels senior dames verder gaan was er nog een intermezzo. Want Kayden en Kenya waren door hun vader Clyde op de valreep nog ingeschreven voor het toernooi. En die valreep was ongeveer een kwartier voordat hun beider poules van start gingen. Met nog een wedstrijd in de benen mochten ze dus allebei weer aan de slag en lieten ze sterke partijen zien.
Kayden mocht eerst starten, en hield rekening met zijn tegenstanders maar domineerde wel. Erg knap gespard, en in de finale mocht ook hij tegen een leerling van Kassem gym sparren. De mensen van Kassem gym staan altijd al te boek als felle deelnemers, die veel sparren. En Kayden liet beheerst zien hoe je daarmee om kan gaan. Zelfs als de tegenstander fel is, lukte het hem om goed te blijven bewegen en zijn punten te pakken. 1e prijs sparren verdiend, voor de tweede keer dit weekend, proficiat!
Kenya had een poule met 3 deelnemers, waaronder ook een erg groot meisje. Kenya liet in haar eerste partij zien hoe je goed opzij kan stappen en waar de doong joomuk voor bedoeld is en won overtuigend. In haar tweede partij, tegen iemand die veel groter was dan zij, liet ze haar yop chagi gelden, en pakte ook daar weer overtuigend de partij naar zich toe. Ook voor Kenya de 2e keer dit weekend voor een 1e plaats. Zeer knap, gefeliciteerd.


Dan was het nog aan de senior dames om te laten zien wat ze op sparringsgebied in huis hebben. Eerst mocht Fleur aan het werk. Ze had 4 mensen in haar poule, en gebruikte haar voetenwerk in de eerste partij erg goed om in en uit te bewegen. Zodoende hield ze de partij in eigen hand en won ze overtuigend. In de 2e partij mocht ze tegen een Ierse uitkomen, en ook hier, al bleef ze iets vaker stil staan, trok ze met haar voorste been de partij naar zich toe. Als laatste mocht ze tegen Quinaya die ook bij haar sparringspoule zat. Vooral Fleurs blitz zat er meerdere keren op, maar vanaf de zijlijn was het wel jammer dat ze haar achterste been dolyo niet een paar keer durfde in te zetten. Al met al, goed gespard, en de verbeterpunten nemen we mee naar de aankomende wedstrijdtraining. Gefeliciteerd met de 1e plek!
Als allerlaatste van ons team mocht Myrthe aan de bak. Die was zoals altijd erg relaxed aan het wachten op haar beurt. En ook in haar sparringspartijen bleef ze relaxed, ze moest twee partijen vechten. Haar eerste partij tegen een grotere tegenstander die naar voren bleef komen. Maar Myrthe ving haar goed op met de zijwaartse trap en soms ook met een dolyo naar het hoofd. Erg beheerst de partij uitgespeeld, ondanks wat valpartijen. De tweede partij was tegen een oude bekende, en ook tijdens deze partij bleef Myrthe haar eigen spel op de wedstrijd drukken, waardoor ze overtuigend won. Ook voor Myrthe een 1e plaats bij het sparren.

https://photos.app.goo.gl/pC2stu6DUiT26MG96 fotos van fam Ter Burg