Search

Scheidsrechterscursus ITF Nederland en Taekwon-Do IN NAE DO KWAN Utrecht

Vandaag 30 september was er weer een scheidsrechterscursus, verzorgt door WSC met Sabum Rory en oa onze Boosabum Audrey , van onze club , Peter-Alexander, Rutger, Anniek , Safae en Boosabum Deena voor C.

Boosabum Audrey verzorgde de C cursus, er waren 11 deelnemer die meededen .We begonnen eerst met het tul gedeelte. Als C-er mag je center zijn bij tuls dus wat zijn de juiste handsignalen en hoe je moet beoordelen bij danhouders. Daarna het onderdeel gyopka wat daar de procedure is en hoe je moet scoren. Vervolgens tukgi procedure en hoe je dat beoordeelt.

Het is zaterdagochtend 30 september. Samen met nog 45 andere cursisten begin ik klokslag 10 uur aan de scheidsrechterscursus Taekwon-Do. 
Omdat het hebben van een scheidsrechterslicentie (D) een verplicht onderdeel is van het 1e Dan-examen leek het mij – als blauwe bander met rode slip – handig om deze cursus nu alvast te doen.

We krijgen les van ervaren scheidsrechters – waaronder onze Boosabum Audrey – die ons in officiële kleding de cursus geven. Dat ziet er – vind ik – professioneel en indrukwekkend uit.

In de ochtend werd een theoretische uitleg gegeven over de rol van scheidsrechter, zodat je begrijpt hoe het allemaal werkt. 
Het is een interactieve les en iedereen doet goed mee. Tussendoor worden er regelmatig vragen gesteld om te kijken of de lesstof goed is overgebracht.

In de middag gaan we de praktijk oefenen. 
Iedereen heeft zijn of haar Dobok aan en er wordt flink afgewisseld: de ene keer ben je scheidsrechter, een andere keer jury en weer een andere keer loop je tuls of ben je aan het sparren. 
Het gaat er vooral om dat iedereen de mogelijkheid heeft om te ervaren hoe het allemaal werkt als scheidsrechter. 
Nu nog twee keer stage lopen bij officiële Taekwon-Do wedstrijden en als dat goed gaat is de officiële scheidsrechtslicentie D een feit.

Wat ik zelf het leukste vond aan deze dag is om vanuit alle kanten te ervaren hoe de wereld van de Taekwon-Do scheidsrechters werkt.
Hierdoor heb ik ook meteen een schat aan informatie gekregen om mijn eigen Taekwon-Do niveau verder te verbeteren.

Dank aan Wedstrijd- en Scheidsrechter Commissie (WSC) voor het organiseren van deze leuke, leerzame en interactieve cursusdag.

Taekwon!
Peter-Alexander Achterberg