Search

Wereldkampioenschappen 2023 ITF Taekwon-Do Tampere, Finland Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Wereldkampioenschappen 2023 ITF Taekwon-Do Tampere, Finland

In de week van 4 september tot en met 8 september werden de Wereldkampioenschappen ITF Taekwon-Do gehouden. Dit is voor het eerst weer sinds Covid-19 en heeft dus 4 jaar geduurd voor het weer georganiseerd kon worden. Het werd gehouden in Finland in de plaats Tampere.

Van de 31 leden van het Nederlands Team zijn er 10 leden van onze club, namelijk: Boosabum Ana Hemmer, Fleur Faasen, Myrthe vd Veer, Kayden Lingers, Gideon, Vogler, Deena Feley, Koen Slot, Gabriel Kars ( Hwarang-Do/TKD INDK), Silke Heus en Kenya Lingers.

Als coaches waren meegekomen Sabum Randy, Boosabum Nathan en Clyde.

Hieronder het verslag van de week, veel leesplezier.

Maandag 4 september

In de ochtend werd er met het team even getraind in de bunkers, die helemaal omgebouwd zijn naar trainingszalen. Ons team trainde samen met nog wat andere leden van het NL Team om even de spieren weer lekker aan de gang te krijgen na de reis naar Finland.

In de middag was de team meeting, waarbij het NL Team voor het eerst samenkwam en werden de nodige dingen besproken, Hierna gingen we de stad in om foto’s te maken en wat van de stad te zien.

In Finland wordt veel transport met elektrische steps gedaan en Sabum Randy ging met Boosabum Nathan, Clyde, Kayden, Gideon, Koen, Gabriel en Tessa schoots (van Hwa Rang-do) de stad verkennen op een elektrische step. Als afsluiting aten we allemaal samen in het hotel.

Dinsdag 5 september

Een spannende dag voor sommigen. De weging. Een aantal van het NL Team waren nog niet helemaal zeker van hun gewicht en was het dus nog spannend. 

Om 11.32, na de sauna’s en hete douches, zwetende training en nog even niks eten was het iedereen gelukt om op hun vechtgewicht te zitten.

Hierna mocht iedereen eindelijk normaal eten en in de middag gingen we trainen met onze leden, om ze klaar te maken voor de eerste competitiedag.

Woensdag 6 september

De eerste dag van het toernooi. En ook gelijk een feestdag aangezien Boosabum Nathan deze dag 50 jaar was geworden.

Het begon met de opening ceremonie waarbij Boosabum Myrthe en Raul (van Sportschool Martowirono) de Nederlandse vlag mochten dragen.

Ondertussen waren Deena en haar pre-arranged partner, Jazzlynn en Silke aan het opwarmen aangezien die als eerste aan de bak moesten.

Deena en Jazzlynn moesten het eerst opnemen tegen een duo uit Israël en versloegen deze met een mooie performance. In de tweede ronde mochten ze tegen een duo uit Spanje waarbij ze helaas niet genoeg punten haalden en dus verloren. Wel een mooie toekomst in zicht voor de dames met pre-arranged.

Silke mocht tuls lopen tegen een tegenstandster uit Schotland. Beide liepen mooi hun tuls maar helaas verloor Silke deze partij.

Daarna was het de beurt aan Kayden. Hij moest sparren tegen de sterke Pool waarbij hij bij het vorige EK van had verloren. Kayden begon sterk en gaf goede druk. De partij ging over en weer. Kayden stond op een geven moment ook steeds voor, maar helaas in de laatste seconden gaf hij het weg en verloor de partij.

Om 13.30 was het druk. Koen, Gideon, Fleur, Deena en Myrthe mochten allen bijna tegelijk aan de bak me sparren.

Koen startte eerst. Dit is zijn allereerste grote toernooi en zijn debuut in het Nederlands Team. Koen vocht goed, maakte mooie punten maar zijn tegenstander uit Zweden was net wat meer ervaren en won helaas de partij.  Maar een knap begin van zijn NL team carrière.

Vervolgens was Fleur aan de beurt. 

Ze mocht vechten tegen een dame uit Roemenië. Ze vocht goed en won de partij. Hierna mocht ze aantreden tegen een dame uit Ierland. Met snelle technieken maakte Fleur ook korte metten met deze tegenstandster. Nu stond ze in de kwartfinale tegen een sterke meid uit Argentinië. 

 Fleur vocht goed maar maakt een aantal keren ongeoorloofde technieken en kreeg dus 2 keer een direct minpunt. Dat betekent als ze nog 1 krijgt, zou ze gediskwalificeerd worden. Ze begon nu te voorzichtig te vechten en helaas verloor ze hierdoor de partij. Helaas was ze net voor de prijzen uitgeschakeld.

Ondertussen was Gideon ook al aan het vechten. En hij zette een geweldige partij neer tegen een jongen uit Nieuw-Zeeland, die niet wist wat hem overkwam. Met mooie technieken, draaitrappen, gesprongen trappen en stoten won hij overduidelijk de partij. Nu mocht hij vechten tegen zijn rivaal uit Zweden. Het begon erg goed en erg overtuigd en je kon zien dat de Zweed wat moeite had. Maar toen nam hij de overhand en werd Gideon wat onrustiger. Dit zorgde dat zijn scherpte minder werd en helaas kreeg hij net wat te veel punten tegen waardoor hij verloor.

Deena en Myrthe waren ook al aan het vechten.

Deena vocht haar partij erg knap tegen een dame uit Roemenië. Na haar laatste partij op het EK, waarbij ze een hersenschudding opliep, was dit weer het eerste gevecht op hoog niveau. En ze vocht erg knap, niet bang en gewoon in het gevecht. Helaas was de Roemeense wat meer bekeken en maakte goede punten waardoor Deena verloor.

Myrthe, de huidige 2e van Europa, vocht haar eerste pot tegen een dame uit Noorwegen. Deze won ze overduidelijk. Hierna mocht ze tegen haar rivale Michelle uit Polen. Het was een spannende partij maar Myrthe wist de partij nar zich toe te trekken en te winnen. Nu stond ze in de halve finale tegen een dame uit Schotland. Ze liet duidelijk zien wie de baas was en won om in de finale een vechtster uit Argentinië te treffen. Vechters uit Argentinië zijn slim en ze wist Myrthe uit te putten waardoor ze helaas de partij verloor. Maar wel een prachtige Zilveren medaille voor haar en nu dus niet alleen 2e van Europa maar ook nog 2e van de Wereld!!

Gabriel mocht de dag afsluiten met zijn poule. Ook voor hem was het zijn debuut in het NL Team.

Hij vocht eerst tegen Canada en na een spannende partij wist hij deze pot nipt te winnen. Daarna trof hij een zeer ervaren vechter uit Australië.  Dit was net iets te hoog gegrepen en verloor hij deze pot. Maar ook voor hem een mooi begin voor zijn Nederlands Team carrière.

Donderdag 7 september

Vandaag mocht Myrthe nogmaals aan de bak met power breken. In de eerste ronde brak ze alle planken door met de messlag, de elleboog, de zijwaartse trap, de ronde trap en de hieltrap.

In de verlenging mocht ze het uitvechten met nog 9 andere landen. Helaas brak ze de planken niet en lag er jammer genoeg uit.

Silke mocht in de middag sparren tegen een dame uit Spanje. Ze gaf haar alles en maakte een aantal mooie punten maar haar tegenstandster was net iets te slim en ontweek de benen van Silke steeds. Ze verloor helaas haar partij.

Laat op de dag om 18.01 mocht Kenya aan de bak. En ze had er zin in.

Als eerste mocht ze vechten tegen een dame uit Argentinië. Dit was een spannende partij waarbij Kenya nog duidelijk even wakker moest worden en haar draai zien te vinden. Ze maakte goede punten en won de partij. Hierna mocht ze aantreden tegen een dame uit Canada. Nu was ze al veel meer in haar ritme en hield zich aan haar gameplan. Ze vocht overtuigend en vocht zich zo door naar de finale.

In de finale trof ze een goede vechtster uit Puerto Rico. Ze was erg scherp, vocht volgens gameplan en luisterde zeer goed naar haar coach. Dit resulteerde naar een zeer overtuigende winst en Kenya werd Wereldkampioen op haar allereerste WK!!! Een hele knappe prestatie voor iemand van haar leeftijd (14 jaar) en dat wordt zeker een mooie toekomst voor haar.

Vrijdag 8 september

Vandaag mocht zowel Kayden als Myrthe als eerste aan de bak om 09.00 uur met de tuls.

Kayden moest aantreden tegen een deelnemer uit Ierland. Beiden liepen erg strak hun tuls maar helaas ging de winst naar Ierland.

Myrthe moest aantreden tegen een dame uit Hongarije. Deze was er niet dus ging ze door naar de volgende ronde waarbij ze iemand uit Nieuw-Zeeland tegenkwam. Helaas verloor ze deze partij dus was ze ook uitgeschakeld.

In de middag was het tijd voor onze heren KaydenGideon en Gabriel om te powerbreken met hun team. Onze heren hadden er goed voor geoefend en hadden er ook veel zin in. Dit was voor hen ook de eerste keer om als een team daar te staan met dit onderdeel. Ze gaven hun alles maar helaas werden niet alle planken gebroken dus waren ze uitgeschakeld.

Als laatste van de dag mocht Ana aan de bak. Na een lange tijd van afwezigheid was dit meteen een groot toernooi waar ze gelijk moest knallen. Ze mocht als eerste tegen een dame uit Polen, een ervaren vechtster. Ana vocht goed en het ging heen en weer. Ana wist de partij naar zich toe te trekken en won. Hierna trof ze een zeer sterke vechtster uit Noorwegen. Ana begon lekker maar kwam niet lekker in haar spel. En hier zag je dat het wedstrijdritme wat ze toch even miste, de doorslag gaf. Ze verloor de partij net voor de halve finale.

Zaterdag 9 september

De dag van het teamsparren, waarbij teams uit alle landen 5 vechters laten vechten tegen andere landen. Hierbij telt er geen gewicht zoals bij het individueel sparren het geval is. Dus zware en grotere vechters kunnen zomaar tegen kleine en lichtere vechters staan.

Onze jongens, Kayden, Gideon, Koen en Gabriel mochten met hun juniorenheren team sparren, onze meiden Fleur, Myrthe en Deena mochten met hun junioren dames team sparren en Ana mocht met haar senioren dames team gaan sparren.

De junioren meiden mochten aantreden tegen het sterke team van Polen. Onze meiden vochten sterk en haalden de enige punten voor hun team, maar helaas was dat niet genoeg om de partij te winnen en ze verloren met een score van 6 tegen 11.

De senioren dames moesten aantreden tegen Engeland. Ana vocht erg sterk en met mooie zijwaartse trappen en zelfs een prachtige achterwaartse hieltrap zorgde ze voor de nodige 4 punten. Ook haar teamgenoten vochten sterk en ze wonnen overtuigd met 14 tegen 5.

Hierna troffen ze het sterke team van Argentinië. Hier lukte het de meiden niet punten te veroveren en verloren ze met 5 tegen 13.

De juniorenheren hadden er veel zin in. Ze waren helemaal gehypet en waren er klaar voor. 

Alles wat van de week misging waren ze van plan om nu recht te zetten.

De eerste ronde mochten ze vechten tegen Puerto Rico. Alle 5 de heren haalden sterk hun punten binnen en versloegen hun tegenstanders met een overmacht van 16 tegen 3.

Finland stond als volgende op de lijst maar die kwamen niet dus werd het gelijk door tegen Noorwegen. Hier pakte het team weer alle nodige punten en ook heer domineerden ze met een score van 16 tegen 4.

Ze stonden nu in de halve finale tegen het sterke team Schotland. Na een minder goed begin waarbij ze achterstonden met 1 tegen 4 wonnen ze uiteindelijk deze pot met 10 tegen 6, met credit voor onze jongens die hun partijen hadden gewonnen, wat ervoor zorgde dat ze in de finale stonden tegen het sterke team van Polen.

Hier vocht het team voor wat ze waard waren en wat was het spannend.

De eerste partij van Gideon was een prachtpartij die zorgde voor een 3-0 winst.

De tweede partij van een jongen van het NL Team zorgde voor ook voor een 3-0 winst. 

De stand was dus 6-0 voor Nederland.

De derde partij van een jongen van het NL Team was helaas een 0-4 verliespartij. 

Dus de stand was 6-4 nog voor Nederland.

De vierde partij van Koen was zwaar. Hij werd ingezet tegen de huidige Europese Kampioen en een boom van een vechter. Koen verweerde zich goed maar verloor helaas met 0 tegen 4.

De stand was nu dus 6-8 voor Polen.

Het kwam nu dus aan op de partij van Kayden. Met deze druk wist Kayden goed om te gaan en hij vocht een geweldige partij en won zeer overtuigd met 4-0 wat de eindstand dus 10-8 maakte voor Nederland en dus zijn de heren dik verdiend Wereldkampioen!!!!

Met vier jongens van ons dus Goud, Kenya ook Goud en Myrthe Zilver mogen wij vreselijk trots zijn op onze leerlingen en hun resultaten. Dat neemt niet weg dat wij ook vreselijk trots zijn op onze andere leerlingen die net niet in de prijzen zijn gevallen maar zeker wel een lading vol ervaring erbij hebben voor bij het volgende toernooi. Niet vergeten onze sponsor Top Ten voor alle spullen.

Op naar de Battle of the Lowlands op 14 oktober!

Taekwon.