Search

Webinar Sportpsychologie Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Afgelopen woensdag heb ik samen met Joé van Dorst van Sportschool Tim Kool de sportpsychologie webinar van Ursa Terdin gevolgd. Ursa is, naast Europees en Wereldkampioen Taekwon-Do en WAKO kickboxing, gespecialiseerd in de mentale kant van de (top)sport. Het webinar werd georganiseerd door BR sports (Boosabum Bo Rook). Er waren deelnemers uit diverse landen, waaronder uit Nederland onder andere Saseong Willy van der Mortel en Sahyun Stephen Tapilatu.

Binnen onze club wordt al veel aandacht besteed en benadrukt hoe belangrijk mentale kracht is binnen Taekwon-Do, en dan zeker op wedstrijdniveau. Daarom was het leuk tijdens dit webinar nog meer te leren hierover van Ursa die als topsporter zelf hier ook veel ervaring mee heeft.

Tijdens het webinar heeft zij het eerst gehad over zenuwen voor wedstrijden, en dan ook vooral over dat het niet perse iets slechts hoeft te zijn dat je zenuwachtig bent. Vervolgens hebben we het erover gehad wat wel en wat niet in je controle is tijdens een wedstrijd, en dat je dus ook geen aandacht moet schenken aan dingen die je sowieso niet kan veranderen. Daarna hadden we het over focus. Hierbij hebben we het erover gehad dat je je focus nooit verliest, maar dat je je focus vaak verlegd naar iets anders. Dan moet je proberen om je focus weer naar het juiste doel te krijgen. Na nog een paar leerzame reminders over o.a. Zelfvertrouwen en doelen stellen, en nog een vragenronde, was het alweer het einde van de webinar

Zelf vond ik de volgende dingen erg interessant:
1 Dat als je zenuwachtig bent voor iets, dat dat dus betekent dat het iets voor je betekent en dat het een uitdaging is. Als het niks voor je zou betekenen en je helemaal geen uitdaging zou hebben, zou je geen spanning hebben.
2 dat we vaak zenuwachtig worden doordat we gaan piekeren over dingen waar we helemaal geen invloed op hebben
3 dat je focus nooit weg is (behalve als je slaapt) maar dat het altijd ergens is.

Kortom, een erg leerzame webinar, waarin ik veel nieuwe dingen heb geleerd.

Boosabum Silke