Search

EK Roemenie Cluj Napoca 26-29 april. Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Europese Kampioenschappen ITF Taekwon-Do 2023

Eindelijk was het zover. Na maandenlang voorbereiden mochten onze EK selectieleden, Boosabum Kayden, Gideon, Deena, Kenya, Silke, Myrthe en Fleur zichzelf bewijzen op het EK in Roemenië. Onder begeleiding van Sabum Randy vertrok het team naar Cluj, Roemenië. Het toernooi was in goede handen omdat alles geregeld werd door onze eigen Saseong James en zijn collega’s.Deze keer was onze Boosabum Audrey ook een deel van de scheidsrechters die alles in goede banen moesten leiden.

Het Nederlands team vertrok deze keer niet als 1 grote groep maar iedereen mocht zelf gaan reizen. Dat zorgde ervoor dat een aantal op zondag vertrokken en anderen op maandag.Boosabum Kayden, Kenya, Fleur en Myrthe vertrokken op de zondag, alsook Gideon met zijn ouders die via Brussel vlogen. 

Sabum Randy vertrok maandag met Deena, Silke en Cala (van Sportschool Tapilatu, die dit toernooi onder Sabum Randy viel).Helaas had de laatste groep enorm pech. Ze misten de aansluiting van het vliegtuig in Frankfurt, dus moesten omboeken. Eerst weer naar München vliegen en dan pas in de avond laat naar Cluj in Roemenië. Ze waren om 8u vertrokken van huis en kwamen om 2.30u in de nacht pas aan.

Dinsdag 25 april

Vandaag was de weging. Voor sommigen was het nog even spannend omdat ze op de rand van hun gewicht zaten, maar na de weging was gelukkig iedereen op gewicht. Eén persoon van het Nederlands team was niet op gewicht en die mocht dus niet individueel meedoen.Na de weging gingen we met het team naar een pasta restaurant en kon iedereen weer lekker even wat bij eten.In de avond werd er met het team getraind en daarna was de openingsceremonie. 

Woensdag 26 april

Cala mocht als eerst van de dag tuls lopen en moest aantreden tegen Duitsland. Helaas verloor ze deze partij.Het damesteam bestaande uit SilkeMyrtheDeenaJazzlynn en Joé, mocht toen aantreden met de teamtuls. Ze stonden in de eerste ronde meteen tegen een sterk land, Oekraïne.  Helaas verloren ze deze ronde tegen het sterke team.

Vervolgens mocht Kayden sparren. Hij mocht starten tegen Polen. Hij begon heel goed maar na een goede trap tegen het hoofd was hij even de weg kwijt en gaf helaas de wedstrijd aan zijn tegenstander.

Als laatste van de dag mocht Gideon sparren. Hij vocht tegen Zweden en het was een spannende partij met punten over en weer. Helaas in de laatste seconden van de wedstrijd kreeg hij punten tegen en verloor hij.Al met al niet een sterke start van het toernooi, maar zeker wel weer leerzaam en duidelijk waar we aan moeten werken.

Donderdag 27 april

Kayden en Fleur mochten om 9u starten met de tuls. Fleur liep erg sterk tegen haar tegenstandster uit Engeland. Het liep uit op een gelijkspel en bij de verlenging trok ze net aan het kortste eind door nipt te verliezen met een 2-3 stand.

Kayden startte tegen Oostenrijk en liep sterk en won zijn eerste ronde. Vervolgens liep hij tegen Moldavië en won overduidelijk met een 5-0 stand. Hierna moest hij tegen Zweden en helaas verloor hij deze nipt met een 2-3 stand.

Toen was het tijd voor Cala om te sparren. Haar eerste ronde vocht ze uitstekend tegen Noorwegen en won overduidelijk. Vervolgens vocht ze tegen Polen en ook deze pot won ze sterk. Nu stond ze in de finale tegen een andere Noor. Het was een spannende finale waarbij ze nipt verloor en dus was het Zilver voor haar. Onze eerste prijs voor Nederland was binnen.

Hierna was de beurt aan Silke. Haar eerste EK en wat deed ze het goed. Ze won haar eerste partij voortreffelijk tegen een sterke Roemeense. Daarna overklaste ze een dame uit Moldavië.  Vervolgens vocht ze tegen 1 van de sterkste dames in de poule die uit Italië komt. En ook deze partij won ze door slim te vechten en aan het gameplan te houden. Nu stond ze in de halve finale tegen een sterke Roemeense. Het was een spannende pot maar helaas verloor ze. Een geweldige en dik verdiende bronzen plak voor Silke!

Deena en Fleur zaten in dezelfde poule en mochten de dag afsluiten. Deena, ook haar eerste EK, mocht als eerste tegen een Zweedse. Ze startte sterk en vocht goed. Punten gingen over en weer, maar nadat ze een spinning backfist gaf, viel ze op de grond en toen kreeg ze een trap in haar gezicht. Door deze trap had ze enorm hoofdpijn en werd er op dat moment geconstateerd dat er een hersenschudding was, dus ze kon niet verder vechten helaas. In het ziekenhuis bleek gelukkig dat het niet een zware hersenschudding was, maar toch moest ze rust houden en kon dus ook niet met de andere onderdelen meedoen helaas.

Fleur mocht vechten tegen een Poolse en vocht enorm knap. Met mooie overtuigende technieken liet ze zien wie de baas was en won dan ook overduidelijk met 3-0. In haar 2e partij vocht ze net zo goed. Punten werden over en weer gescoord en met nog maar een paar seconden op de klok stond het gelijk. Fleur maakte een mooie trap, maar tot onze verbazing ging de punt in de laatste seconde naar haar tegenstander. Heel onbegrijpelijk maar ze verloor haar partij.

Al met al een spannende dag met de eerste 2 prijzen binnen voor het Nederlands team, Zilver en Brons.

Vrijdag 28 april

Tijd voor Kenya en Myrthe om te sparren. Ze zaten in dezelfde poule en Kenya, ook haar eerste EK, mocht als eerste. Ze moest tegen een lange dame uit Noorwegen. Kenya met haar 14 jaar, vocht sterk tegen de lange 18 jarige dame en maakte mooie punten. Ze dreef haar tegenstander in haar achteruit en maakte goeie treffers. In de laatste seconden vocht ze voor wat ze waard was maar kreeg ineens punten tegen en verloor dus haar wedstrijd. Maar wat een goede eerste EK voor haar. Nu weet ze waar ze aan moet werken.

Myrthe vocht haar eerste ronde tegen haar rivale uit Polen. Ze had bij de laatste Worldcup in Slovenië verloren tegen haar door een elleboog in haar gezicht en was dus nu gebrand om te winnen. Ze vocht slim en hield zich aan haar gameplan en ze won de partij oom zeer verdiend. Nu was duidelijk dat zij ook echt een van de sterkste in de poule is en walste dan daarna ook over Noorwegen heen om in de finale tegen Schotland te staan.

Dit was een spannende partij met over en weer punten, maar ook waarschuwingen. En die kunnen erg verkeerd uitpakken in een wedstrijd. Myrthe stond in de laatste seconden voor en wilde de partij uit bewegen. Maar ipv naar haar tegenstander te blijven kijken liep ze weg en kreeg hier helaas een zware waarschuwing voor, wat ervoor zorgde dat ze het goud net liet glippen. Ze won dan wel zilver, maar wel met een gouden randje eraan.

Nu was het tijd voor het team sparren. 5 deelnemers van Nederland tegen 5 deelnemers van andere landen. De heren bestonden uit Kayden, Gideon, Arda, Micha en Raul. Ze mochten aantreden tegen het sterke Slovenië. De heren vochten knap maar helaas verloren ze de partij.

Dan de dames bestaande uit Fleur, Myrthe, Silke, Kenya, Roos, en Jazzlynn

Ze mochten als eerste tegen Hongarije. De dames waren zo sterk dat ze walsten over hun tegenstanders die op een gegeven moment opgaven en wij dus wonnen met een stand van 41 punten tegen 0.

Vervolgens was Ierland aan de beurt. Ook hier vochten de meiden uitstekend. Helaas gebeurde een ongeval. Kenya vocht sterk tegen de Ierse tegenstandster maar ik kreeg aan het einde van de wedstrijd zo’n harde stoot dat ze wankelde en neerging. Ze werd gecontroleerd door de dokter en het was een zware hersenschudding. Ze mocht helaas niet door. Nu moest Jazzlynn het overnemen van haar. Met 14 tegen 6 wisten de meiden uiteindelijk te winnen.

Na Ierland stond Engeland te wachten. Onze meiden waren zeer sterk maar hun tegenstandsters waren ook erg sterk en gelukkig wonnen ze met 9 tegen 7.

In de finale troffen ze het sterkste team. Zeer ervaren vechters uit Oekraïne. 

Onze meiden gaven alles maar helaas was de ervaring van de Oekraïense meiden net een maatje te groot en ze verloren met 1 tegen 18. Maar voor een eerste EK van een aantal, is dit natuurlijk een geweldige prestatie en hebben ze het zilver dik verdiend!

De andere leden van het NL team haalden helaas geen prijzen dus de stand van medailles stond nu op 3x zilver en 1x brons.

Zaterdag 29 april

Vandaag was het de dag van het breken. Myrthe mocht individueel de power break doen en brak in de eerste ronde alle planken met gemak.In de verlenging maakte ze een inschattingsfout en brak helaas de plank niet. Helaas geen prijs.Hierna mocht ze meteen door met het team breken. 

Het officiële breek team bestond uit Deena, Myrthe en Fleur. Maar doordat Deena uitgeschakeld was, moest Silkeineens invallen. Met een spoedcursus van Demi van de Coolwijk (die breek specialist is) werd Silke klaargestoomd. En hoe! Ze sloeg de plank keihard door, waarna vervolgens Fleur hard haar plank doortrapte en Myrthe uiteindelijk de 2 planken met gemak doortrapte. Er was nu een verlenging met 7 andere landen. Bij deze eerste verlenging ging alleen Roemenië door dus die was eerste geworden.

Bij de tweede verlenging lukte het Myrthe om 3 planken door te trappen en omdat niemand anders dat kon was er weer een zilveren medaille voor de dames. Wat een topprestatie!

Uiteindelijk is de stand dus 4x Zilver en 1x brons voor Nederland en wat nog mooier is, en om trots op te zijn, is dat alle prijzen zijn gehaald door mensen die bij ons trainen!

Al met al een geweldig toernooi om op terug te kijken en een goede stap voor naar het WK toe in Finland dit jaar. 

Wij zijn trots op onze leden of ze nu wel of niet deze keer in de prijzen zijn gevallen. Ook willen wij de ouders bedanken voor hun steun en toeverlaat in deze week en als laatste Boosabums Jonathan en Jeroen die maandenlang in de ochtenden hebben geholpen bij het klaarstomen van het team.

Taekwon.

Sabum Randy