Search

Taekwon-Do IN NAE DO KWAN Utrecht bestaat 50 jaar 1973-2023.

Onze club; Taekwon-Do IN NAE DO KWAN onder leiding van Saseong James en Boosabum Liesbeth bestaat dit jaar 50 jaar, een gouden jubileum! Er zijn maar weinig martial arts clubs en niet veel ITF Taekwon-Do club die dit evenaren. We zijn er trots op dit te kunnen vieren.

Het was ooit de droom van Eric Broos († 2006), de oprichter van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN om de club groot te maken en meerdere locaties te starten. Wat niet veel leden zullen weten is dat onze club ooit begonnen is aan de Bollehofsestraat in Utrecht. Trainen op een harde houten vloer, koud, old skool maar het was: niet piepen…..trainen!!!

Toen Saseong James 17 jaar was is hij ooit begonnen bij Taekwon-Do Oh Do Kwan in Venlo, een andere club dan de huidige Oh Do Kwan die aangesloten is bij ITF-Nederland. Voor zijn studie verhuisde hij echter naar Utrecht en is toen terecht gekomen bij Taekwon-Do IN NAE DO KWAN. Zijn zus en neef (Sabum Kiet) waren hier toen ook al lid. 

Na het behalen van zijn 1e dan, in 1979, is hij les gaan geven op diverse locaties onder andere Utrecht, Houten, Bilthoven en Zeist. Hij deed dit samen met Eric Broos, Sabum Kiet, Fred van Kerkhoven en Richard Karamat Ali.

In 1981 heeft Eric Broos zich teruggetrokken uit de club en is naar het zuiden van ons land verhuisd.

Sinds 2004 heeft Sabum Kiet zich teruggetrokken uit Utrecht om zich alleen te gaan focussen op de toenmalige locatie in Nieuwegein. De club werd opgesplitst in TKD INDK Nieuwegein en Taekwon-Do IN NAE DO KWAN. In 2018 heeft TKD INDK Nieuwegein besloten verder te gaan onder de naam Taekwon-Do Nieuwegein.

Saseong James en Boosabum Liesbeth hebben Taekwon-Do IN NAE DO KWAN verder professioneel uitgerold en met inmiddels acht succesvolle locaties, waaronder een eigen vaste locatie (sinds 2009), is dat goed gelukt. Ook Sabum Randy is in loondienst gekomen. 

Inmiddels heeft Taekwon-Do IN NAE DO KWAN meer dan 500 leden, zonder onze locatiehouders; Sabum Randy, Sabum Mohamed, Boosabums Bareld, Audrey, Jonathan en Jurg was dit natuurlijk nooit gelukt. Uiteraard met ondersteuning van ons gehele kader en alle vrijwilligers. 

Taekwon-Do IN NAE DO KWAN heeft haar leden, zwarte banders, altijd de mogelijkheid gegeven om zich verder te ontwikkelen als Taekwon-Doin;

Op wedstrijdniveau, door les te geven of een locatie te starten. De ene locatie succesvoller dan de andere en sommige zwarte banders zijn hun eigen weg ingeslagen maar kijken helaas niet meer naar waar ze vandaan zijn gekomen.

Taekwon-Do IN NAE DO KWAN is ook altijd zeer betrokken geweest bij de landelijke Taekwon-Do bond ITF Nederland (notarieel opgericht in 1997 door Sabum Kiet en Saseong James).

Saseong James heeft vanaf 1990 verschillende functies bekleed vanaf secretaris, examinator, technisch commissielid, TSC lid, bestuurslid tot voorzitter. Sabum Kiet als CTO lid en scheidrechter, Sabum Wouter als secretaris en Sabum Randy vanaf 2020 als TSC lid.

Door de jaren heen hebben leden van onze club verschillende titels behaald op Europees- en Wereldniveau en hebben veel leden van ons deel uitgemaakt van het Nederlands Team (Boosabum Ikrame, Boosabum Jonathan, Chris, Roche, Jordi, Gerald, Vousia, Jamil (wereldkampioen), Monique).

Ook deden wij mee aan het zogenaamde PKA systeem, als club waren wij daar het beste in 😉 Met een vast team gingen we heel Nederland door om mee te doen aan wedstrijden.

Van 2004 t/m 2018 hebben wij zelf wedstrijden georganiseerd eerst Promat en later de Battle of Utrecht uit de Master Series.

Taekwon-Do IN NAE DO KWAN volgt alle internationale ontwikkelingen op de voet. Wij volgen IIC, IUC, Taekwon-Do Kids, de Do, trainingskampen, workshops ed. Verder werd Saseong James als eerste Gm van Nederland (2019) in die functie wordt hij ook op de hoogte gehouden van alle internationale ontwikkelingen. 

Wij geven dan ook aan alle ITF groepen les vanaf de 3-5j TKD Cool Kids tot jeugd, junioren, volwassenen, de ITF Harmony 50j+ , de TKD Heroes, leden met een beperking. 

Op dit moment doet Taekwon-Do IN NAE DO KWAN het nog steeds top op wedstrijdgebied; vijf toernooien op een rij op de eerste plaats geëindigd en bij de afgelopen Open Dutch 2023 3e op de ranglijst. 

Op de aanstaande Europese Kampioenschappen in Roemenië zijn wij ook goed vertegenwoordigd met Sabum Randy als bondstrainer en maar liefst zeven leden van ons (Kayden, Fleur, Gideon, Myrthe, Deena, Kenya en Silke) doen mee in het Nederlands team. Boosabum Audrey is aanwezig in de functie van scheidsrechter en Saseong James als lid van de AETF T&U comité (sinds 2012). Hij is medeverantwoordelijk voor de organisatie van het gehele scheidsrechter gebeuren.

Maatschappelijk gezien zijn wij ook niet meer weg te denken uit Utrecht. Wij hebben al jaren een goede samenwerking met Sport Utrecht (Martial Arts netwerk, Vuist tegen discriminatie https://itf-taekwondo.nl/?s=vuist+tegen+discriminatie).

Daarnaast verzorgen wij via Brede School Utrecht op elf basisscholen Taekwon-Do lessen evenals op alle Kind en Co locaties en diverse BSO’s en NSO’s. 

Wij zijn nu nog steeds op de landelijke televisie van Skoka al vanaf mei 2021 wat opzicht een prestatie is voor een Taekwon-Do club https://www.youtube.com/watch?v=3Jty2maLP4E

Nederland, 2021 Selmore Halal Skoda foto: Elmer van der Marel

Met betrekking tot professionalisering; wij voeren vanaf 2009 het Fight Right Keurmerk https://itf-taekwondo.nl/?s=fight+right+keurmerk 
Onze leraren worden dagelijks, real time, gecontroleerd of ze nog voldoen aan de VOG standaard. (in tegenstelling tot veel leraren die een keer per jaar of per drie jaar een VOG moeten inleveren). Er kan immers de dag na inlevering van de VOG iets strafbaars gepleegd worden wat pas bij de volgende VOG boven water komt.

Als club vinden wij het belangrijk om onze leden iets mee te geven t.a.v. hun persoonlijke ontwikkeling en dat lukt steeds vaker gezien de vele positieve reacties van ouders en leden die aangeven dat wij een bijdrage hebben geleverd aan bv hun zelfvertrouwen, respect, omgang met anderen ed. 

Onze missie is dan ook:

Bij Taekwon-Do IN NAE DO KWAN meer dan leren slaan en schoppen; een positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij, verbeter de wereld begint bij onszelf, daar staat onze DO voor

In de week van 11 tot en met 18 februari vieren wij feest op al onze locaties en mogen alle leden gratis vrienden, familieleden, kennissen meenemen, deelnemers aan onze lessen ontvangen een sportief presentje. 

Op zaterdag 18 februari sluiten we de week af en hebben wij op onze vaste locatie in Maarssen ludieke trainingen voor de jeugd, Korean Kickboxing en Escrima voor de volwassenen en ons wedstrijdteam verzorgt nog een demo. Natuurlijk is er taart en sluiten wij de dag af met een etentje voor ons kader.