Search

Open Dutch 29 jan .2023 Helmond

Afgelopen zaterdag 28 januari werd het grootste toernooi van Nederland gehouden, namelijk de Open Dutch in Helmond.

Met 641 deelnemers, van 88 clubs uit 18 landen wordt dit toernooi al gezien als een mini Europese kampioenschap met dit verschil dat nu clubs hebben ingeschreven ipv nationale teams.

Onze club was ingeschreven met 14 leden. Dit waren Boosabum Deena, Fleur, Gideon, Kayden, Kenya, Silke, Myrthe, Ilias, Ryan, Sam, Sascha, Layane, Miles , en het debuut van Lara.

Als scheidsrechters gingen mee, Boosabums Audrey en Rob en de coaches waren deze keer Sabum Mohamed ,Randy en Boosabum Sylvester en Clyde.

Samen met de trouwe ouders werd er verzameld om 7.15 bij de zaal in Helmond en konden we naar binnen. We waren als een van de eerste clubs dus konden direct door naar de weging. Voor Fleur en Gideon was het heel even spannend of ze niet te zwaar waren, maar ze waren perfect op gewicht.

Langzaam liep de zaal vol met alle sporters, scheidsrechters en coaches. Na de coachmeeting en scheidsrechters meeting werden alle 10 velden in de zaal gevuld met de scheidsrechters en kon na een openingswoord van Saseong Willy vd Mortel het toernooi beginnen. 

Zoals altijd werd er begonnen met de tuls en iedereen moest tegelijk aan de bak. Dat was dus even puzzelen voor de coaches om bij iedereen te kunnen staan. Aangezien we maar 4 coaches hadden en op 10 velden werd gespeeld. Na de tuls was het tijd voor het sparren en er waren mooie en spannende partijen te zien. 

De wedstrijden van onze leden gingen als volgt:

Lara is nieuw in het wedstrijdteam en dit was haar eerste toernooi. Ondanks dat ze zenuwachtig was liep ze haar tul goed, maar maakte wat kleine fouten waardoor ze helaas verloor. Maar nu ze het gevoel heeft mee kunnen maken wat een toernooi is, zal dat volgende keer zeker beter gaan en gaat ze hoogstwaarschijnlijk ook mee doen met het sparren.

MilesSam en Ryan zaten bij elkaar in een grote groep van 43 deelnemers, maar vielen helaas buiten de prijzen. Ryan werd 5e, Miles werd 9e en Sam 19e in de poule.

Bij het sparren had Miles een sterke poule. Hij vocht goed maar viel net niet in de prijzen.

Ook Ryan zat in deze pittige poule maar viel helaas ook buiten de prijzen.

Sam daarentegen, maakte het goed door geweldige partijen neer te zetten en zich naar het eerste goud voor de club te vechten. Een verdiende 1ste plaats.

Layane zat ook in een grote groep van 39 deelnemers. Helaas viel ze ook niet in de prijzen maar wel een 5e plek wat heel knap is.

Bij het sparren zette ze dit mooi recht en vocht zich tot in de halve finale. Hier verloor ze helaas maar wel een dik verdiende 3e plaats voor haar. 

Ilias zat bij de tuls in een poule van 40 deelnemers, maar ook hij viel buiten de prijzen. Hij werd 17e.

Bij het sparren moest hij hard aan de bak en dat deed hij. Ook hij strandde in de halve finale maar wel een mooie 3eplaats voor hem.

Sascha zat in een poule van 40 deelnemers en won partij na partij tot hij in de finale stond. Hier verloor hij helaas van zijn grote rivaal en werd 2e. Het eerste zilver was binnen.

Bij het sparren ging het ook heel goed. Hij moest voor het eerst doorgaand systeem sparren en dat was wel even wennen, maar hij deed het goed en vocht zich tot in de finale. Hier verloor hij nipt en won de 2e plaats.

Kayden mocht strijden in een poule van 42 deelnemers. Helaas verloor hij zijn partij, wat we niet gewend zijn van hem. Dus deze keer geen prijs in de tuls.

Tijd voor wraak en dat liet hij zien bij het sparren. Hij versloeg iedereen met gemak en werd overduidelijk de beste in zijn poule. 1ste prijs voor hem.

Gideon vocht in een sterke poule van 14 vechters. Hij mocht gelijk aantreden tegen een sterke vechter uit Oekraïne. In deze wedstrijd kwam Gideon niet lekker in zijn spel en verloor helaas van de jongen die later kampioen werd.

Toen de poule van al onze meiden met zwarte band. Vroeger hadden bijna alle meiden hun eigen poules wel, maar nu omdat ze allemaal zwarte band 1e dan hebben gehaald, zitten ze allemaal bij elkaar. En dat was een grote poule van wel 37 deelnemers.

Deena liep haar tul mooi, maar had de pech om op haar eigen broekspijp te stappen waardoor ze balansverlies had en bijna viel waardoor ze de tul niet meer kon winnen helaas. 

Silke liep knap en kwam verder in de rondes, maar ze viel helaas buiten de prijzen met een 17e plaats.

Myrthe liep heel sterk en won partij na partij. In de kwartfinale verloor ze helaas onbegrijpelijk en viel dus net niet in de prijzen met een 5e plek.

Fleur was ijzersterk. Ze won partij na partij en kwam in de finale. Hier liep ze erg sterk weer en won ze overduidelijk de wedstrijd. Een 1ste plaats voor haar.

Nu was het tijd voor de kersverse zwarte banders, Deena, Kenya en Silke om voor het eerst in de poules met zwarte banders te vechten.

Deena vocht tegen Italië en won deze sterk. Daarna won ze van Ierland om uit te komen tegen een hele sterke ervaren vechtster uit Oekraïne. Ze vocht erg goed maar gaf het aan het einde uit handen en verloor ze. Een 4e plek voor haar maar een goede start van haar in deze pittige gewichtsklasse en een mooi vooruitzicht voor het EK in Roemenië in april.

Silke vocht ook sterk in haar poule. Ze won van Noord-Ierland om zo in de halve finale te komen. Hier vocht ze tegen een sterke vechtster die veel bokste. De punten gingen over en weer. Toen Silke voorstond zei Sabum Randy dat ze afstand moest houden en haar benen sterk moest inzetten, maar helaas liet ze haar tegenstandster weer te dichtbij komen met stoten en verloor ze op het laatste moment de wedstrijd. Wel een 3e plek voor haar en ook een goede voorbereiding voor het EK.

Kenya moest tegen Ierland en zette een sterke partij neer. Ze overklaste haar tegenstandster en won haar partij. Hierna moest ze tegen een rivale uit Nederland, die al meer ervaring heeft, en kon je zien dat ze net wat ervaring te kort komt. Ook door veel minder te kunnen trainen de laatste tijd zag je dat ze niet in haar game kon komen en verloor ze helaas de wedstrijd. Een 4e plek voor haar, maar ze weet nu waar ze aan moet werken.

Myrthe is altijd sterk. En ze startte ook sterk in haar partij. Helaas liet ze haar emoties de wedstrijd overnemen waardoor ze niet scherp vocht en onnodige dingen deed, waardoor ze helaas verloor van Schotland.

Fleur was in topvorm dit toernooi. Ze vocht enorm scherp en voor elke wedstrijd besprak ze haar gameplan met Sabum Randy en voerde die dan ook perfect uit. Door Ierland, een Nederlandse en een Engelse te verslaan stond ze in de finale tegen de sterke vechtster uit Oekraïne die Deena al uitgeschakeld had. Fleur vocht erg sterk en het was een spannende wedstrijd. Aan het einde gaf ze haar tegenstander met haar lange benen te veel ruimte en verloor ze helaas de wedstrijd. Wel een mooie 2e plaats voor haar.

Op dit toernooi is er ook altijd een Overall poule. Dit is een poule waarbij alle gewichten tegen elkaar mogen vechten. 

Fleur, Silke, Kenya, Myrthe, Gideon en Kayden hadden zich hiervoor ingeschreven.

Silke vocht voor wat ze waard was, maar haalde hier een 5e plek maar ook een enorme bonk nieuwe ervaring die ze nodig heeft voor het EK. 

Gideon kon zijn revanche nemen, want hij moest weer tegen de tegenstander waarvan hij eerder verloren had. Met een strakke gameplan die hij besprak met Sabum Randy en hij ook perfect uitvoerde, won hij zeer overtuigend van de Oekraïense jongen. Daarna vocht hij zich door naar de finale waar hij Kayden aantrof die ook iedereen al had verslagen. Na een leuke sparringspot haalde Gideon net een punt tekort en verloor helaas. Maar wel een mooie overwinning voor hem en een 2e prijs in de Overall poule en Kayden had dus de 1ste prijs.

Myrthe was te sterk voor iedereen in haar poule en versloeg alle tegenstanders. In de finale kwam ze Fleur tegen die ook al haar tegenstanders had verslagen. Na een spannende pot haalde Myrthe een verdiende 1ste prijs en Fleur de 2e prijs. Kenya zat ook in deze poule, maar viel ook net niet in de prijzen, maar ook hier weer veel ervaring opgedaan.

Al met al was het weer een geslaagd toernooi. Voor de ene mooie prijzen, voor de andere mooie ervaringen erbij en leermomenten.

Als club mogen wij echt weer trots zijn, want van de 88 clubs die deelnamen zijn we geëindigd op de 3e plek en de eerste Nederlandse club en dat is zeer sterk. 

Foto’s oa https://photos.app.goo.gl/TKkycXhZit6Xc8jCA door Rob Batenburg