Search

Masterclass Pedagogische tact Taekwon-Do IN NAE DO KWAN


Als club worden wij constant bijgeschoold op het gebied van Taekwon-Do , bewegingsvormen, oefeningen en dit keer waren Sabum Randy en ikzelf bij de masterclass pedagogisch tact, gegeven door Marcel van Herpen (http://www.marcelvanherpen.nl). Deze inspirerende sessie werd mogelijk gemaakt door de Gemeente Stichtse Vecht vanuit het Sportakkoord. De aanwezigen hadden een brede achtergrond in het onderwijs, buitenschoolse opvang, en bij sportverenigingen maar met als gemeenschappelijke deler het lesgeven aan kinderen. 

Marcel van Herpen gaf in deze masterclass antwoord op een vraag waar iedereen die op welke manier dan ook lesgeeft aan kinderen mee te maken heeft, namelijk: “weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen”. Daarbij gaat het altijd om twee soorten gedrag: 
1. Kinderen doen niet wat je wilt of 
2. Ze doen juist wat je niet wilt. 

In de visie van Marcel is in dit soort gedragssituaties geen sprake van een probleem dat moet worden opgelost, maar is er een dilemma wat je bespreekbaar maakt en terug legt bij het kind. Daarbij is het essentieel voortdurend te werken aan het vertrouwen en de relatie tussen docent en leerling. Iets waar wij binnen Taekwon-Do IN NAE DO KWAN als leraren ook veel aandacht aan besteden.
Ook werd er verteld dat we als leraren veel meer met onze intuïtie moeten werken en niet altijd moeten handelen vanuit wat een docent heeft geleerd bij een opleiding. Aangezien elk kind anders is, maar ook omdat een kind uit een enorm vervelende leefsituatie kan komen waardoor zijn of haar gedrag zo is. 

Aan de hand van diverse voorbeelden en soms pittige en confronterende stellingen werden we in deze aanpak meegenomen. Via zijn YouTube kanaal, podcast en andere (social) media kanalen is er voor geïnteresseerden meer informatie te vinden over dit onderwerp. 

Voor ons was dit in ieder geval weer een leerzame en inspirerende avond! 

Taekwon en groet,

Boosabum Jeroen