Search

2e dag online Internationale Do cursus Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Verslag dag 2 online International Do Course

Ook dag 2 van de online International Do Course was wederom meer dan de moeite waard! Dit keer werden de tenets Perseverance (doorzettingsvermogen), Indomitable Spirit (onbedwingbare geest) en het integreren van de Do tijdens onze Taekwon-Do lessen uitgebreid behandeld. Verslag dag 1. https://itf-taekwondo.nl/2022/01/25/itf-do-online-taekwon-do-in-nae-do-kwan/

De opening werd verzorgd door onze ITF President, Grand Master Weiler en om uiteraard het goede voorbeeld te geven startten ook wij, naast het groeten, met het uitspreken van de Tenets en de Taekwon-Do eed! Vervolgens gingen we aan de slag met de Tenets Perseverance en Indomitable Spirit. Het plenair bij elkaar zijn in combinatie met het in kleinere groepen (breakout rooms) zo nu en dan verder uitdiepen van bepaalde onderwerpen en opdrachten maakte het tot een afwisselend geheel. Voor mij als “junior” Dan graadhouder tussen alle aanwezige Grand Masters, Masters en Sabums met al hun ervaring en expertise, een eer om onderdeel van uit te mogen maken. Dit alles maakte de ook nu weer lange zit van 7 uur (inclusief een uur pauze) goed te doen. 
Deze tweede dag was er ook specifiek aandacht voor het formuleren van SMART doestellingen, onder andere noodzakelijk bij het lesgeven maar ook bij het formuleren van persoonlijke doelen. Ondanks alle aanwezige ervaring bleek dat op dit gebied nog veel winst is te behalen. 
Het is al eerder benoemd door Boosabum Sylvester, het gaat voor dit verslag te ver om in te gaan op de details. Daarvoor kan ook ik iedereen het volgen van deze cursus van harte aanbevelen. 

Wat neem ik echter zelf zoal mee uit deze IDC:

  • Lesgeven in de Do is minstens zo belangrijk als het doceren van de technische/fysieke aspecten (Taekwon) van onze sport. Dit werd door één van de deelnemers als volgt geformuleerd: Veel van de leerlingen die op enig moment een keer stoppen met Taekwon-Do zijn na verloop van tijd verleerd hoe ze moeten “trappen en stoten”. Het toepassen van de DO (gebruik van de Tenets en de Eed) blijft echter tot in lengte van jaren van toegevoegde waarde in alle aspecten van het leven (zowel qua privé als werk).
  • Met een beetje creativiteit (en wat doorzettingsvermogen..) is de Do prima te integreren in onze lessen, voor zowel volwassenen als kinderen en jeugd. 
    Overigens doen wij dit als Taekwon-Do IN NAE DO KWAN al met enige regelmaat, ook buiten de club waarbij wij ingehuurd worden door basischolen om dmv de tenets de leerlingen die metname door de lock down en online lessen weer in de juiste “regelmaat” moeten komen.
  • Zoals Sabum Prof. Dr. Gauthier het mooi verwoordde: zonder lesgeven in en het toepassen van de Do is Taekwon-Do “slechts” een vechtsport (overigens een fantastische vechtsport!); alleen in combinatie met de DO wordt het een echte Martial Art zoals Generaal Choi het heeft bedoeld.

Deze cursus werd afgesloten door mooie en wijze woorden door Honourable Grand Master MacCallum, die naast complimenten voor de organisatie van deze IDC, benoemde dat naar zijn mening de Do in de toekomst nog belangrijker, zo niet het belangrijkste onderdeel, wordt in de verdere ontwikkeling van onze prachtige Martial Art.

Een mooiere afsluiting kon deze IDC wat mij betreft niet hebben.

Taekwon en hartelijke groet,

Boosabum Jeroen Heus