Search

ITF Do online Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Het was een extreem druk weekend voor onze club, met de Wedstrijdtraining van ITF Nederland ( sabum Randy, Boosabum Kayden, Ana, Myrthe, Gidoen en Fleur ). Scheidsrechterscursus ( Boosabum Tji-Way, Nadia en Rob) en ook nog de online Do cursus (Boosabum Sylvester,Jeroen, Tim en Saseong James)

Na de fysieke Do cursus mei 2019 Amsterdam en een online Do cursus op mei 2021 was er wederom een ( 23-30 jan) verzorgt door Professor Janel Gauthier,Master Joiliette Tran, Andreu Martínez, Mark Banicevich. Met meer dan 70 deelnemers oa ITF president GM Weiler, Honary GM T.MacCallum, GM Marano,GM Lan, GM Suarz Master Coos v/d Heuvel ,Abelardo Benzaqeun IUC. Met d verschillende tijdzones was het een uitdaging om geschikte tijden te vinden. New Zeeland was het bv 0.400u , Malaise 0.600 wij in Europa hadden geluk met 16.00u-23.00u .Heel jammer om te zien is dat nog zo weinig Taekwon-Doins het belang inzien maar gelukkig steeds meer. Wat in de verschillende break rooms naar voren kwam, de tenets en de eed leren en toepassen begint in de dojang bij de eigen leraar .

Boosabum Tim 

De eerste dag van de Do-cursus was taai maar leerzaam. Eén van de meest interessante aspecten van de cursusdag was voor mij het theoretisch kader. Hoe de Do (‘weg’, of levensfilosofie, vergelijkbaar met de Doa/Toa in de Chinese leer) in Taekwon-Do even belangrijk is als de Taekwon (voet en vuist), en hoe het uiteindelijke doel van Taekwon-Do is om een perfecte harmonie tussen beiden aspecten — het fysieke en het mentale — te bereiken. Maar zover zijn we nu nog niet, en dus worden Taekwon en Do voor nu nog gescheiden door het streepje. We spellen beide woorden echter wel met een hoofdletter om aan te geven dat de Do minstens zo belangrijk is als Taekwon. Dit idee werd vind ik mooi samengevat door één van de Masters: “Uiteindelijk hebben onze leerlingen meer aan de Do-aspecten, onze lessen van hoe een beter mens te zijn, dan alleen aan het leren van stoten en trappen”. 

Daarnaast sprak het gedeelte over Courtesy, oftewel Hoffelijkheid, door Master Mark Banicevich mij erg aan. Respect tonen aan alle dingen in het leven stond hierbij centraal. En niet alleen maar doen alsof, maar het ook echt voelen. Dit respect is in het ideale geval wederzijds. Zo begeleid en de leraar de leerling zo goed en respectvol mogelijk en geeft hij of zij te allen tijde het goede voorbeeld. Tegelijkertijd behandelt de leerling de leraar met respect door aandachtig naar zijn of haar woorden te luisteren en zijn of haar lessen ter harte te nemen. Hoffelijkheid is dus niet zozeer ‘het schudden van de hand’ maar juist het idee daarachter. Door hoffelijk te zijn naar anderen krijg je niet alleen zelf een goed gevoel, maar wordt de ander er ook beter en gelukkiger van. Hiermee draagt hoffelijkheid dus direct bij aan één van de kernwaarden van Taekwon-Do: een vreedzame wereld. 

 Boosabum Sylvester 

Eeste dag van de Do course zit erop. Tevens is het de tweede online Do course. Dat betekent lekker vanuit huis te volgen. Maar zoals boosabum Tim aangaf wel ’taai’ want het was een 7 uur durende seminar. Maar de tijd vloog voorbij, want de behandelde aspecten waren zo interessant en verdiepend. Fijne was ook dat ze het interactief probeerden te houden d.m.v. polls, korte groepsdiscussies en zelfs fysiek aan de slag moest gaan. 

De DO betekend veel meer dan alleen de “weg” Voor Taekwon-Doins en andere Martial Artis nodigt het je uit om een moreel beter mens te worden met behulp van de Tenets. En dat de Do even zo belangrijk (misschien wel belangrijker) is dan het fysieke gedeelte Taekwon.  De behandelde Tenets op de eerste dag waren: zelfbeheersing, hoffelijkheid en integriteit. 

Tenet hoffelijkheid sprak mij ook het meeste aan. Het begint bij respect voor jezelf en naar je medemens. Wanneer dat er is wordt de wereld een stukje mooier. Dat willen we allemaal toch? Ik ga verder niet in details, want ik vind dat je het zelf moet gaan ervaren op de Do cursus! 

Groeten en Taekwon, 

Boosabum Tim & Sylvester