Search

Scheidsrechterscursus ITF Nederland Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Op zondag 23 januari 2022 organiseerde de WSC van ITF Nederland de scheidsrechterscursussen B, C en D. 

Onder leiding van Sabum Rory en Sabum Graziella hebben Boosabum Rob en ik samen met 7 andere deelnemers scheidsrechterscursus B via Zoom het theoretische gedeelte gevolgd om straks als Jury President een veld op een toernooi te leiden of als matscheidsrechter op te treden tijdens het sparring gedeelte van een toernooi. Na het theoretisch kader ontstond er aan de hand van voorbeelden een interactieve discussie over bijvoorbeeld wanneer is een partij geëindigd en kun je dan nog een waarschuwing of een minpunt geven. Wanneer is een contact te hard? Wat doe je als je op het punt staat om een derde directe minpunt te geven als matscheidsrechter?  De voorbeelden bestonden uit filmpjes van geënsceneerde sparringssituaties.

Wat ikzelf interessant vond, is welke looplijnen je als matscheidsrechter hebt tijdens een sparringswedstrijd. En daarnaast dat het belangrijk is om de veiligheid van de deelnemers  op het veld te borgen. 

Ook bij de scheidsrechterscursus C waren we vertegenwoordigd door Boosabum Nadia

Tijdens de scheidsrechterscursus C werd aandacht besteed aan de tuls (en het verschil tussen het beoordelen van guphouders en danhouders), breektesten en speciale technieken. Ook hierbij werden voorbeelden getoond door middel van video’s. Uit deze cursus blijkt maar weer dat je goed de tuls (standen, hoogtes etc.) moet kennen om te kunnen jureren tijdens een toernooi.

Er volgt nog een praktijkgedeelte, want ondanks alle theoretische kennis blijft het belangrijkste dit in de praktijk uit te oefenen. 

Na het praktijkgedeelte zullen we nog twee toernooien als aspirant B/C scheidsrechter fungeren voordat wij onze B-licentie/ C- licentie definitief verkrijgen. Maar goed we beseffen ons dat we vlieguren zullen moeten maken om uiteindelijk ervaren toernooi scheidsrechters te kunnen zijn.

Met vriendelijke groet en Taekwon,
Mede namens Boosabum Nadia en Boosabum Rob,

Boosabum Tji-Way