Search

Opleiding vertrouwenspersoon van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN NOC*NSF

Al zo’n tien jaar ben ik vertrouwenspersoon van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN . De afgelopen weken heb ik een opleiding tot vertrouwenscontactpersoon gevolgd. Deze opleiding is aangeboden door Centrum Veilige Sport Nederland via NOC*NSF. (https://centrumveiligesport.nl/doelgroepen/bestuurders-en-begeleiders/seksuele-intimidatie-en-misbruik/vertrouwenscontactpersoon). Dit is een professionaliseringsslag naar aanleiding van het Eindrapport Commissie De vries (zie https://knrb.nl/2017/12/12/eindrapport-commissie-de-vries/).
De opleiding bestaat naast de e-learning uit twee avonden online informatie vergaren, casussen (anoniem) delen en oefeningen doen en bespreken. De informatie betreft hoe een VCP te werk kan gaan en welke oplossingen kunnen worden aangedragen voor een melding of signaal. Echter soms blijkt ook een luisterend oor voldoende. Soms weet de melder niet hoe hij of zij met een situatie om moet gaan maar voelt zich er wel vervelend bij. En vaak is de melder bang om de degene(n) waar het over gaat of gaan te benadelen. Een VCP kan hierbij helpen.
Wat er is veranderd ten opzichte van de vertrouwenspersoon is dat een VCP verplicht is om het bestuur van de vereniging op de hoogte te stellen van seksuele intimidatie en misbruiken en waar nodig de tuchtcommissie. Dit gaat nog niet zo ver als een strafcommissie maar kan wel strekkende gevolgen hebben voor een eventuele ‘dader’. Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de opleiding. Maar ook hebben we diverse casussen besproken over pesten, gedrag tijdens de ‘derde helft’, seksueel getinte opmerkingen en agressie binnen de vereniging. En ik kan het niet laten te zeggen dat wij als Taekwon-Do IN NAE DO KWAN de tenets: hoffelijkheid (respect), integriteit, doorzettingsvermogen(discipline), zelfbeheersing en onbedwingbare geest (angsten overwinnen, niet bang zijn) heel hoog in het vaandel hebben en daarmee een voorbeeld zijn voor vele andere verenigingen. Ook dat bleek tijdens de opleiding en dat is iets waar we trots op kunnen zijn! 

Er waren 20 deelnemers uit het hele land van allerlei diverse verenigingen, zoals hockey, zwemmen, judo, turnen en voetbal. Er zaten deelnemers tussen die bekend waren met de VCP en nieuwelingen. Maar in ieder geval betrokken bij hun sport(vereniging) en bereid om vrijwillig hun steentje bij te dragen aan een veilige omgeving binnen de sport. Mocht iemand meer inzicht willen hebben in deze opleiding of sheets willen inzien dan is dat mogelijk via mij en afstemming met Seasong James Tjin-A-Ton. 

Maar wat doet een VCP nu eigenlijk? Wat zijn de taken? Waarvoor kun je een VCP benaderen? Daarvoor verwijs ik je graag naar de tekst ‘vertrouwenscontactpersoon op onze website. <link>

Ik heb met veel plezier deze leerzame opleiding gevolgd en het rest mij nog te zeggen: schroom niet om contact op te nemen, je verhaal zal met zeer veel discretie worden aangehoord en waar nodig aan worden meegedacht.

Met vriendelijke groet, 
Boosabum Friso van Ommeren

20210623_195151.jpg
20210623_194926.jpg