Search

Webinar Talentherkenning in Sport

Webinar Talentherkenning in Sport gevolgd door Saseong, getipt door een voetbal coach daarvoor dank.
Gegeven door Sebastiaan Plavoet (Han universiteit )en Nick Veenbrink, (MCBright ) , aanwezig waren coaches, bestuurders van verschillende de sporten zoals: voetbal, basketbal, volleybal etc
Zoals bekend is er groot gedeelte van de aanwezige talenten op je club die niet de absolute top halen.

Waar ligt het dan aan en wat is trainbaar?
Als sporter volg je een bepaalde weg, dan komt er een bepaalde selectie procedure en hopelijk tot een topper.

De club kiest bv steeds een kleine groep die doorgaat als talent. Nadeel is dat dit systeem veel andere kinderen uitsluit.Kijken wij als leidinggevende naar Nature ( aangeboren) of Nurture (wordt het bepaald door de omgeving, goed en bewust traint):. Eigenlijk is het dus beiden.Helaas wordt bij de selectie vaak naar maar een moment gekeken , minder naar kwaliteit van het bewegen op school, welke keuze club , ouders stimuleren, het buiten spelen.
Ook niet te vergeten is er genoeg potentie om nog vooruitgang te boeken en/of afhankelijk van de ontwikkelingen in de eigen sport. Zoals bij het sparren bij Taekwon-Do die ook evolueert, eerst rechtdoor en nu veel meer beweeglijk. Heeft een talent de mogelijkheidom zich daarop aan te passen.Houd je daar als trainer ook al rekening mee of kijk je alleen naar het hier en nu.
– Belangrijk is potentie bekijken, de ontwikkeling bv is het wel/niet afhankelijk van een groeispurt
– Past de karakteristieken van de sport bij de sporter, wat zijn nog ontwikkelbare competenties.
– Wat zijn de mogelijkheden op de club , in de buurt, de kennis en kunde van de coaches, bondsontwikkeling ( ITF Nederland) en natuurlijk de invloed van de ouders en omgeving.

Bijvoorbeeld is het wel bekend : dat uithoudingsvermogen is vanaf 14 jaar goed trainbaar.
Het is een langdurig proces dat wel 5-15 jaar kan duren.
Let op: het vermogen om het talent te ontwikkelen is bepalend. Tot 12 jaar kan motoriek goed getraind worden , bv via fundamentele vaardigheden zoals het Athletic Skills Model. Binnen de club hebben wij daar al een kaderdag aan besteed en laten zien dat bij de TKD Cool Kids de meeste vaardigheden aan bod komen. Hiermee verbetert niet alleen de kwaliteit van het bewegen, maar ook het atletisch vermogen, het (spel)inzicht en het gedrag. Dit zorgt uiteindelijk voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier in sport en bewegen!

Voor elke coach, bestuurder was deze bijeenkomst weer een eye opener , hoe wij zelf kijken naar onze eigen talenten binnen de club of bond, ITF Nederland.