Search

Scheidsrechter cursus ITF Nederland

Op zondag 17 januari vond de scheidsrechter cursus (in mijn geval onderdeel D) van ITF Nederland plaats. Ik heb zelf nooit deelgenomen aan wedstrijden, en ben slechts een enkele keer mee geweest als toeschouwer, en zelfs dat al jaren geleden. Ik wist daarom niet zo goed wat ik moest verwachten, zeker ook omdat de cursus nu noodgedwongen online werd gegeven. Maar bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen. En als ik kijk naar het enthousiasme en de kwaliteit waarmee Boosabum Nienke, Sabum Rory, en de andere leden van de wedstrijd en scheidsrechterscommissie (WSC) de cursus hebben vormgegeven, dan kan ik daar alleen maar respect voor hebben. 

Via een reeks korte video’s in de app Flipgrid maakten we van tevoren al kennis met onze medecursisten; een slimme manier om online kennis te maken, omdat zoiets in een online format toch altijd net een beetje ongemakkelijk blijft. De inhoud van de cursus zelf bestond uit een presentatie gegeven door Boosabum Nienke, met Sabum Rory in de chat voor eventuele vragen. Via de mobiele app LessonUp werden interactieve elementen aan de presentatie toegevoegd, zoals tussentijdse pollvragen, quizvragen aan het eind, en een reeks video’s die de toch wat droge materie van de regelementen net wat tastbaarder maken. 

Wat heb ik geleerd van de cursus? Dit varieert van de taken en plichten die je hebt als lid van de Ring Council, tot de werking van het scoringsysteem bij Matsogi, en de principes van SVH-KERS bij het jureren van Tuls. Uiteraard gaat er niks boven praktijkervaring bij zoiets als scheidsrechteren, en ik kijk uit naar het moment wanneer we weer allemaal op de mat kunnen staan. Maar in deze moeilijke tijden moet je roeien met de riemen die je hebt. En in mijn mening zijn de leden van de WSC daar ruimschoots in geslaagd. De cursus is dan ook een aanrader voor iedereen die meer wil weten van het wedstrijdelement van Taekwon-Do, een uitstekende reclame voor onze mooie sport. 

Ik hoop jullie allemaal spoedig op de matten te kunnen zien.

Taekwon,

Tim