Search

Scheidsrechterscursus C ITF Nederland

Zaterdag 5 september 2020 scheidsrechterscursus C online.
Binnen ITF Taekwon-Do maakt het volgen van een scheidsrechterscursus onderdeel uit van je Dan-examen. We beginnen met de D-cursus voor de 1e dan en zo door naar de B-cursus, wat uiteindelijk leidt dat je tijdens de toernooien onder andere als matscheidsrechter mag optreden. 
Het scheidsrechteren zorgt ervoor dat je ook een andere kijk op Taekwon-Do gaat krijgen, immers je ziet alle mede-taekwondoins met elkaar strijden voor een 1e plek, waarbij ze getest worden op bijvoorbeeld hoe zij een tul lopen. Deze kennis neem je dan weer mee in je eigen Taekwon-Do ontwikkeling. 
Afgelopen zaterdag was het dan zover dat ik het theoretische gedeelte van de C-cursus kon gaan volgen online. 
Ter voorbereiding heb ik met mijn medecursisten (we waren met 13 van verschillende scholen) een kennismakingspresentatie digitaal gemaakt met behulp van Flipgrid, zodat het kennismakingsgedeelte net even op een wat creatievere maar ook efficiëntere manier ging. Daarnaast was er ter voorbereiding ook het wedstrijdreglement wat we vooraf door moesten nemen. 
Onder leiding van Sabum Graziella, Sabum Rory en Boosabum Nienke zijn we deze zaterdag online wegwijs gemaakt rondom Tuls, Breektesten en Special Techniques. Vragen van mijn kant lagen vooral bij de Tuls. Zoals hoe kun je als scheidsrechter goed synchroon kijken naar deelnemers tijdens een tul wedstrijd als de verschillen minimaal zijn?
Wat heb ik meegenomen uit deze cursus, onder andere het verschil in het beoordelen van Kubhouders en Dangraadhouders bij Tulwedstrijden. Bij Kubhouders gebruiken we het ‘SVH KERS’ methodiek om een beoordeling te geven. De letters komen overeen met het beoordelen op Standen, Voorbereiden, Hoogte, Kracht, Eindpositie, Ritme en Sine Wave. 
Daarnaast dat bij Gyok Pa en Tugki er 3 maal een Daebi Maki door een deelnemer aangenomen dient te worden. Voor het meten, voor de poging en na de poging. 
Om de C-cursus in zijn geheel af te ronden zal ik nog een praktijkmiddag in januari gaan volgen. Immers theorie is slechts theorie, het in de praktijk brengen is een ander ding. Zeker met de C-Cursus is het in de praktijk brengen van al hetgeen je leert een kwestie van uren maken als scheidsrechter. Om die reden loop ik, naast deze praktijkmiddag, nog op 2 toernooien stage. 
Gelet op de huidige corona omstandigheden is niet voorzien wanneer er weer een toernooi kan plaatsvinden, desalniettemin een leerzame zaterdag dat smaakt naar meer!
Taekwon,Tji-Way Tang

DSC_0005.JPG