Als: Sport, Zelfverdediging, Manier van leven, Sociale ontwikkeling. info@itf-taekwondo.nl Tel. 06 54277369

Scheidsrechtercursus ITF Nederland -Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

Afgelopen zondag was er weer tijd voor een scheidsrechterscursus in Vianen. Deze werd door de Wedstrijd en Scheidsrechters Commissie (WSC) gegeven.

Abbas, Boosabum Chris (licentie D) en Jeroen (licentie C) waren er namens Taekwon-Do IN NAE DO KWAN erbij.
 
De dag was verdeeld in twee delen. Eerste deel was theorie en werden de E-learning video’s voor het eerst gedeeld. Door middel van deze video’s is het ook mogelijk om dit thuis te beoefenen. Er werden verschillende onderdelen uitgelegd, zoals het geven van punten, kleding, correcte zitpositie en veel meer. Een van de belangrijke punten was de SVH KERS (ezelsbruggetje gemaakt). Dat zijn de 7 punten waar de scheidsrechters tijdens de tul wedstrijden op moeten beoordelen.
Stand
Voorbereiding
Hoogte
Kracht
Eindstand
Ritme
Sinewave
 
Tweede deel van het dag was praktijk. Hier moesten de D en C cursisten in hun dobok en de B cursisten in hun scheidsrechtersuniform. Als D en C cursisten moesten wij eerst de tuls beoordelen door middel van klikkers en daarna met tablets. Dit werd een paar keer gerouleerd tot iedereen alle posities had gehad. Het is toch best lastig om op alle punten te letten en de score nog goed bijhouden.
Na het beoordelen en oefenen van tul werd er aandacht besteed aan het sparren. Hierbij werd er punten gegeven tijdens het sparren. B cursisten dienden als mat en als jury achter de tafel de wedstrijd te begeleiden en D cursisten gingen sparren en als hoekscheidsrechter punten bijhouden. C cursisten hebben in de middag uitgebreid aandacht besteed aan tuls en daarnaast aan Gyokpa (breektechnieken) en Tukgi (special techniques).
 

Het was een lange dag met veel nieuwe informatie om de als scheidsrechter goed de wedstrijden voor te bereiden en te leiden. Er werd genoeg tijd besteed om de theorie goed in praktijk te beoefenen. En nu op naar de toernooien om deze vaardigheden toe te passen.

Taekwon. Abbas