Als: Sport, Zelfverdediging, Manier van leven, Sociale ontwikkeling. info@itf-taekwondo.nl Tel. 06 54277369

1steCoach Conference in Limerick 28-30 juni

Afgelopen weekend werd het 1steCoach Conference gehouden in Limerick, Ierland.

Dit is een nieuw seminar waarbij topcoaches vanuit de ITF Taekwon-Do wereld , maar ook Coaches en professoren vanuit ander sporten zoals, kickboksen, hoogspringen, atletiek en kogelstoten, hun kennis en technieken deelden om het om te zetten in onze sport. Zo kunnen serieuze coaches zichzelf ontwikkelen en de kennis gebruiken om hun leden nog beter begeleiden naar wedstrijden toe.

De conference bestond uit 3 dagen hard werken, maar ook veel studeren. Dus voor Sabum Randy, die vanuit onze club Taekwon-Do IN NAE DO KWAN  aanwezig was, was het letterlijk weer terug de banken in van de lokalen op het mooie schoolcampus van de Universiteit in Limerick.

Alleen al de plaats gaf een speciaal gevoel. Een enorm campus met prachtige velden en mooie oude gebouwen. Winkels en restaurants, maar ook pubs zijn op het campus aanwezig. Een enorme loopbrug die de verblijfsgebouwen verbonden met alle studiegebouwen, waaronder een prachtige rivier doorstroomde, omringd met rustgevende grasvelden en bossen.

De verblijfsplaatsen waar wij zaten, bestonden uit diverse verdiepingen met in elk huis vier slaapkamers en een woonkamer. De slaapkamers hadden een tweepersoonsbed, een groot bureau en een badkamer.Sabum Randy zat samen met Sabum Wouter (Taekwon-Do Nieuwegein), Boosabum Jair Stenhuis (TKD Amsterdam) en een Sabum uit Canada.

Donderdag 27 Juni kwamen we aan op Vliegveld Dublin. We hadden een auto gehuurd en moesten nog 2 en half uur rijden naar Limerick. Door de enorme files liep dit erg uit de hand en ook het links rijden was even wennen. Op het campus aangekomen konden we ons registreren en daarna kennis maken met andere coaches , maar ook sporters van uit nationale teams van diverse landen waren aanwezig. We zagen vele bekende gezichten maar ook heel veel nieuwe. Er waren over de 170 deelnemers voor de conference.  Vanuit Nederland waren ook nog eens Master Coos vd Heuvel en Master Willy vd Mortel aanwezig.

Vrijdag ochtend 7.30 begon het ontbijt. Deze was erg simpel en Sabums Randy en Wouter en Boosabum Jair besloten om in de avond maar boodschappen te doen en eigen ontbijt voor de volgende dagen klaar te maken.

Na het ontbijt mochten we naar het Jonathan Swift Lecture Theatre vertrekken.In deze grote college zaal werd het conference geopend door de president van onze ITF, Grandmaster Paul Weiler. Na wat woorden van de organisatoren Grandmaster Willem Bos, en Sabums Adrian Byrne en Stephen Ryan werd de eerste lezing gehouden.

Deze ging over het ontwikkelen van een goed Coaching systeem voor de ITF. Wanneer men een goed systeem heeft voor coaches zal ook de kwaliteit van onze wedstrijden omhoog gaan.

De tweede lezing ging over de biomechanica. Deze werd gegeven door Professor Drew Harrison. Hierin werd er diep gegaan over hoe je meer sprongkracht kan genereren voor onze gesprongen trappen, de special technics. Hierbij werden hulpmiddelen vanuit de atletiek wereld gebruikt.

Hierna volgde de lunch en na de lunch mochten we proberen om de Plyometrie oefeningen uit te oefenen. Daarna werden er groepen gemaakt en konden we met alle leden in groepen overleggen wat de beste oefeningen kunnen zijn om de sprongkracht, maar ook je balans en uitval naar links en rechts van je voeten te verbeteren.

Na deze oefeningen en discussies werden er diverse workshops gegeven waar je voor kon kiezen.Er was een workshop voor de special technics, een workshop voor het krachtiger lopen van je tuls, een workshop voor diverse oefeningen voor het sparren en een workshop voor het verbeteren van je Pre-Arranged Free sparring.

Om 19u was de dag voorbij en konden we naar huis voor een welverdiend avondmaal en lagen we rond 0.00u in bed.

Zaterdagochtend begonnen wij weer om 7.30 met het ontbijt, maar deze keer gewoon in onze huiskamer. Al was niet alles aanwezig voor een goed ontbijt, uiteindelijk hebben we goed kunnen ontbijten en hebben we creatief eieren gekookt in een waterkoker.

Hierna mochten we weer beginnen in de Jonathan Swift Theatre.

Begonnen werd met de toekomst van de ITF op wedstrijdniveau. Na de lezing mochten we in groepen overleggen wat een goede opzet is in de toekomst van de EK’s en WK’s van Taekwon-Do.

Het volgende op de lijst was een lezing over het mentale aspect van onze sport. Hoe bereid je je voor als je naar een groot toernooi gaat. Met de lezing “You are what you think you are” van Roy Baker werden hele goede manieren laten zien om je mentaal te trainen en wat er allemaal bij komt kijken. Zoals, omgaan met stress, verdriet en hoe je dat kan gebruiken in je wedstrijd.

Na deze lezing kwam er een workshop wat doorborduurde op deze lezing en konden we oefeningen uitproberen die Mr. Baker ons gaf.

Vervolgens waren er workshops voor de tuls waar je leerde krachtiger te trappen, het sparren, het plannen van je trainingen en hoe je tegenstanders bij het sparren een stapje voor kan zijn door snelheid te trainen.Om 18u eindigde de dag en konden we ons opmaken voor de Barbecue. Ook deze dag eindigde zo rond 0.30u

Zondag, de laatste dag, werd er begonnen om 9u met een lezing over voeding en diverse manieren van afvallen of op gewicht te blijven voor sporters.

Hierna volgde een lezing over hoe je kinderen kan coachen naar de wedstrijden toe en daarna mochten we weer de mat op voor workshops waarbij je leerde om je tuls en sparren te verbeteren en werd er gekeken naar de analyse van je tegenstanders.

Als afsluiting werd er een groepsfoto gemaakt en mochten wij ons opmaken voor de reis naar huis.

Moe maar voldaan kwamen we in de avond thuis aan met weer nieuwe kennis die we kunnen toepassen op onze leden.