Als: Sport, Zelfverdediging, Manier van leven, Sociale ontwikkeling. info@itf-taekwondo.nl Tel. 06 54277369

X European Cup and Children and Cadets Cup 4-10 juni 2019 Sochsi

X European Cup and Children and Cadets Cup 4-10 juni 2019 Sochsi

Saseong James mag samen met Master Sandy ( Scotland) en Sabum Attila (Hongarije).Als lid van de Europese Toernooi en Scheidrechter commissie (AETF T&U committee) samen met het gastland de Europese Kampioenschappen en de Europan Cup organiseren.Het verschil is dat bij de Europese kampioenschappen alleen nationale teams mogen meedoen en bij de European Cup iedereen.

Nu was de Russische Federatie gastland. Wij proberen als T&U commissie veel al via Skype en e-mail te regelen maar dat gaat af en toe niet helemaal goed met nu metname met het elektronische systeem Sportdata die wij ook onze ITF Battle altijd gebruiken.

Het toernooi vond plaats in het Olympische Ice paleis van waar ook de spelen plaatsvonden van 2014. De organisatie had de aankleding en velden uitstekend voor elkaar. Zulke grote banners en professionaliteit ziet men zelden.De ministerie van Sport  had dit toernooi ook goedgekeurd en er waren dus ook veel voorschriften en beveiliging (50 mensen) aanwezig. Aparte ingangen voor scheidsrechters, VIP’s, spelers , die allemaal door metaal detectoren en beveiliging moesten. Zelfs ons hotel had deze.
Elke ochtend liep er ook een hond los , ter controle op bommen.Master Lazaros Tsilfidis (president) heeft onze ITF Taekwon-Do groot gemaakt en een professionele organisatie neergezet. Het weekend ervoor was er een IIC met GM Marano, Lan and  MacPhill, daarna wedstijden van 6-8 jaar, speciale technieken en breken voor junioren en senioren, Kids cup ( 8-10j) Cadets (10-13) en dan European Cup. Hierna nog een Zomerkamp.

Met 26 landen ingeschreven en bijna 1000 deelnemers was het goed bezet, helaas is het reizen naar Sochi wel prijzig ook door de visium. Op het vliegveld in Moskou is het een uitdaging gezien de taalbarriere , ophalen van je bagage, opnieuw inchecken en ook nog reizen met de metro van de ene naar de andere terminal. Veel mensen , waaronder Saseong James, misten hierdoor hun vlucht en/of bagage die niet aankwam.

Scheidsrechters moesten een Android telefoorn meenemen, die dan samen met Sportdata verbonden werd om zo de scores door te kunnen geven. Wat wij al bang voor waren, laptops die niet voldeden aan de specificities van Sportdata, daardoor konden de IT specialisten niet goed opgeleid worden door de Poolse IT mensen. Verkeerde aansluiingen, Wifi, routers etc etc.

Gelukkig merkt niemand dit op want het gebeurt achter de schermen. Zowel de weiging als de meeting met de scheidsrechters en coaches verliep goed. Alleen op de eerste dag , vrijdag moesten wij op een paar velden overstappen op het gebruik van hand opsteken en ouderwetse papier. Op zaterdag en zondag hebben wij het electronische syteem van de Russen naast die van Sportdata gebruikt en dat verliep probleemloos totdat de centrale Wifi router oververhit raakte en de velden voor 1,5-2 uur stil lagen.

Maar complimenten voor de spelers, en coaches, die bleven rustig en niemand kwam klagen of zo, dat tov in Nederland.
Het niveau metname bij de kinderen en cadets ( sparring en tuls) is hoog evenals het sparren bij de zwarte banders en tuls  metname bij de 4e danners .

De organisatie heeft ons nog meegenomen naar verschillende Olymypische dorpen in de bergen evenals na het toernooi om uigebreid de Russiche specialiteiten te proeven samen met  onze ITF president GM Weiler, de IIC masters en andere VIP’s . Onderweg een chekckpiont, uitstappen,  bus besnuffeld door een hond, wij door metaaldedector.

In Sochi was er eerst helemaal niets en het is ongeloofelijk om te zien hoe groots het is aangepakt, complete Olympische dorpen , wegen , hotels en restaurants, zelfs een Formule 1 track is er in korte tijd gebouwd.

Het was een posiieve ervaring waarbij wij nu meer begrijpen van de cultuur/mentaliteit van de Russen en na het bezoeken van een culture dorp ook hoe groot het land is. Een van de hoofdschedsrechters Master Maxim moet bv straks 10 uur vliegen naar Siberie. Hij was dan ook heel tros om een voorbeeld van zijn woning te laten zien en ons kennis te laten maken met gebruiken van zijn streek. Na verschillende cadeutjes van zijn kant zijn wij gestopt bij Rosa Khutor, ook een complete gebouwd hotels, restaurant’s , winkels dorpje waar eerst nog niets was. Natuurlijk verschillende foto momenten.

Scheidsrechter sabum Rory, Bo en Cody waren ook. Op het toernooi heeft Bo wederom de eerste plaats bij de tuls veroverd , helaas viel Cody niet in de prijzen.

Natuurlijk is zo’n European Cup het geschikte moment om elkaar te spreken, over het reilen en zeilen van Taekwon-Do , vriendschappen te sluiten en te netwerken. Want dankzij de sport hebben wij wereldwijd allemaal vriendschappen opgebouwd.

Nu op naar de Europese kampioenschappen in Sarajevo, 8-13 oktober.