Als: Sport, Zelfverdediging, Manier van leven, Sociale ontwikkeling. info@itf-taekwondo.nl Tel. 06 54277369

IDC Internationale Do Course 11-12 mei 2019 Amsterdam

Afgelopen weekend werd voor de tweede keer de International Do Course (IDC) georganiseerd. Naast wat introducties over de Do in 2006 en 2011 tijdens de ITF Conventie’sDeze cursus biedt de ideale gelegenheid jezelf te verdiepen in het gebruik en de toepassing van de Taekwon-Do tenets(hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en onbedwingbare geest). Daarnaast is er aandacht voor mentale en sportpsychologische aspecten. Uniek omdat geen enkele andere ITF organsiatie dit onderdeel zo heeft utgewerkt.

Deze cursus, gegeven door Professor Janel Gauthier (6e Dan, Canada), Master Joliette Trân (7e Dan, Canada)en Master Andreu Martinez (7e Dan, Spanje), vond ditmaal plaats in Amsterdam georgainseerd door ITF Nederland.

Naast deelnemers uit onder andere Engeland, België en zelfs Costa Rica en Guatemala waren vanuit onze club onze Saseong James Tjin-A-Ton, Sabum Randy Brouwer, Boosabum Simon Hekkers en Jeroen Heus aanwezig. Saseong James werd even in het zonnetje gezet door de nieuwe president GM Weiler en dat was wel even wennen een Grandmasterschap. Gm Lan ook uit Duitsland was ook aanwezig.

Op zaterdag kregen de deelnemers meer inzicht in de verschillende tenets en de toepassing hiervan bij de verschillende onderdelen van Taekwon-Do, maar zeker ook in het dagelijks leven.De dag begon, na een korte introductie, met een pittige warming up door Master Joliette Trân. Vervolgens gingen wij gedurende de dag onder andere aan de slag met onze tuls, mochten de deelnemers onder tijdsdruk een pre-arranged sparring bedenken en werd er, tot groot genoegen van met name Boosabum Simon, ook nog aan sparring gedaan! Bij alle onderdelen werd hierbij echter voortdurend stilgestaan over welke tenets wanneer een rol spelen en hoe deze tenets ons en de leerlingen verder kunnen helpen. In onze sport, maar zeker ook buiten de dojang.

Praktische oefeningen werden hierbij afgewisseld door theorie en dialogen met elkaar.

Zondag was voor dangraadhouders waarbij wij allerlei tools aangereikt kregen als leraar om de de tenets te implementeren in de les niet alleen theoretisch maar ook praktisch. Vanaf het rolmodel zijn , Smart principe , positieve feedback geven, tot en met het lopen van een tuls met een tenet als onderwerp. Mooi om te constateren was dat een belangrijk advies, probeer Taekwon-Do lessen altijd te geven langs de lijn en gebruikmakend van onze tenets, door onze club al heel lang in de praktijk wordt toegepast en daar beginnen wij al mee bij de TKD Cool Kids (3-4j), waarbij de tenets al als thema’s behandelt worden dat tov andere programma’s voor de jeugd.

Elke Taekwon-Doin geeft aan dat hij/zij Taekwon-Do beoefend maar wat onze nieuwe president GM Weiler ook al aangaf . De Do moet gewoon een onderdeel worden van elke Taekwon-Doin. Naast de bekende IIC is er dus nu ook de IDC waar wij als club dus de tweede IDC gevolgd.

Veel scholen benoemen de tenets en hun betekenis maar het aanleren aan hun leden in de les dat is stap twee. Hoe vaak hebben wij al de technieken uit Chon- Ji tul niet geoefend , dat tov de tenet onbedwingbare geest. Terwijl juist de Taekwon en de Do gelijkwaardig moeten zijn en ook dusdanig beoefent moeten worden door elke Taekwon-Doin. Men beoefend teveel de Taekwon en dat komt tot uiting tijdens wedstrijden waarbij bv de international scheidsrechterscommissies zelf regels moet maken omdat de spelers en/of de coaches zich niet gedragen volgens de tenets, de Do. De grootste uitdaging is dat niet alleen binnen de les, de club , de leden vanuit de Do laten handelen maar ook daarbuiten want dan zijn wij goed op weg wat onze Generaal Choi ook aangeeft in de Taekwon-Do eed : “I shall be a champion of freedom and justice and i shall build a more peaceful world”.