Als: Sport, Zelfverdediging, Manier van leven, Sociale ontwikkeling. info@itf-taekwondo.nl Tel. 06 54277369

Wereldkampioenschappen ITF Taekwon-Do Inzell 22-28 april 2019.

 Van 22 april tot en met 28 april was het zover. De Wereldkampioenschappen ITF Taekwon-Do, de 25 senior en 15 junior.

Het WK werd gehouden in Inzell, Duitsland in het Max Aicher Arena. Hier worden normaal gesproken diverse grote schaats kampioenschappen gehouden en de eerste die ooit Wereldkampioen in dit Arena is geworden was schaatsster Ireen Wüst.En nu was het dan helemaal omgebouwd voor het WK Taekwon-Do. Negen grote velden waren aangelegd rondom de schaatsbaan en daarnaast was een enorme opwarm ruimte aangelegd.Er deden 65 landen mee en er waren 1234 deelnemers die moesten strijden voor de titel Wereldkampioen. Het grootste aantal deelnemers, idem van alle andere ITF organisatie in de wereld.Het Nederlands team bestond uit 35 selectieleden, waaronder onze eigen Boosabum Christopher Lau en Simon Hekkers.

Als één van de coaches van het Nederlands team was Sabum Randy Brouwer aanwezig en als scheidsrechter (JP) van het toernooi was onze kersverse Grandmaster James Tjin-A-Ton aanwezig.

Ook aanwezig van ITF Nederland waren Sabum Rory d V en Sahyun Coos v H. Voor Sahyun James en Sabum Rory stond de gehele dinsdag in het teken van het scheidsrechteren en op de maandag avond zelfs voor de JP.Maandagochtend vroeg om 6 uur, was Sabum Randy vertrokken met Boosabum Chris en Simon.

Saseong James was zondag al vertrokken samen met Boosabum Liesbeth. Na een lange rit van bijna 10 uur aan een stuk doorrijden kwamen de heren aan in hun hotel. Nadat alle leden van het Nederlands Team waren aangekomen werd er gedineerd in het hotel.

Dinsdag de 23e april  was de weging. Dit is altijd een spannend moment voor de deelnemers, want de vraag is altijd ben je nou wel of niet op gewicht. Het NL team verzamelde bij de uitgang van het hotel om gezamenlijk te lopen naar de zaal. De sporthal was 15 minuten lopen vanaf het hotel.Om 11.16u was het de beurt aan het NL team om te gaan wegen. Onze jongens waren gelukkig op gewicht. Dat gold niet voor twee dames uit het team. Zij hadden nog een uur om op gewicht te komen. Na een intensieve training, lukte het één van de dames wel op gewicht te komen, maar helaas voor de andere niet. Die mocht dus niet meer meedoen met het individuele sparren.Na de weging werd er getraind met het team.

Alle onderdelen werden even getraind. Het sparren, de tuls, de teamtuls, het breken en de special technics. Na de training was een ieder vrij om te doen wat hij of zij wilde.Dinsdagavond 23 april was de opening van het toernooi. Er werden traditionele Duitse dansjes gedaan en hierna werd er een hele grote teamtul gelopen. Dit team bestond uit een deelnemer van elk land.

Als verassing werden er de nieuwe Grandmasters bekend gemaakt en hierbij werd onze eigen Sahyun James gepromoveerd naar Saseong James (de 9eDan graad). Dit is uniek, aangezien hij nu de allereerste Grandmaster is in Nederland. Na een groot applaus van de aanwezige Nederlanders mocht Saseong James zijn diploma ontvangen. Hij ontving ook de bekende witte stropdas van de aanwezige TSC. Hierna was het weer teruglopen naar het hotel.

Woensdag de 24eapril werden de tul wedstrijden gehouden.

Boosabum Christopher mocht aantreden op veld 2 en moest zijn eerste wedstrijd tegen Honduras lopen.

Chris liep goed en won beide rondes met 5-0.  Hierna moest hij tegen Ierland. De eerste ronde won hij met 3-2. De tweede ronde verloor hij helaas met 2-3. Door de zenuwen liep hij iets te snel maar weer een mooie ervaring erbij voor hem.

Donderdag de 25e april was het tijd voor beide heren om te sparren.

Simon mocht als eerste optreden tegen Griekenland. Simon vocht erg overtuigend en won de partij met mooie technieken. Hierna moest hij tegen Paraguay. Deze tegenstander was erg vervelend door heel snel te vechten met zijn lange benen. Simon raakte hierdoor iets in de stress en verloor helaas de partij.

Christopher moest tegen Argentinië.  Chris vocht goed en maakte mooie punten, maar de Argentijn was scherp en kwam terug. Na wat punten over en weer stond Chris achter. Helaas lukte het hem niet om terug te komen en verloor dus de wedstrijd.

Op zaterdag de 27 april  mochten beide heren nogmaals vechten in het team event. Bij het team sparren worden de zes beste vechters gekozen om voor hun land uit te komen. Sabum Randy was gekozen als coach van het junioren heren team.

De zes dappere vechters moesten tegen de vervelende vechters van Chili. Alle vechters hebben hun best gegeven in hele spannende partijen, maar het was net niet genoeg om van de Chileense vechters te winnen.

Voor onze jongens dan helaas geen prijs, maar wel veel ervaring rijker wat ze kunnen meenemen naar de EK die later dit jaar zal worden gehouden in Sarajevo, de hoofdstad Bosnië en Herzegovina.

Het Nederlands team wist uiteindelijk met de andere deelnemers 2x Goud ( Nina en Lisa) en 5 x brons ( Vincent H, Tessa S, Cody O, Liza B,  team dames junioren) te behalen.

Nederland eindigde op de 13 plaats van de 65 deelnemende landen. En dat is een hele mooie prestatie.

Op het WK, was ook het Congres waarbij de nieuwe Board Members van ITF democratische werden gekozen door de landen. Hiervoor hadden zich in totaal twintig kandidaten opgegeven wat uniek is en het geeft ook nog aan men voor onze ITF willen werken naar een nog sterker , professioneler en democratische ITF.

PRESIDENT GM Paul Weiler-IX Dan , Germany

SECRETARY GENERAL Master Tadeusz Loboda -VIII Dan ,Poland 

TREASURER Mr Leonardo Oros -VI Dan, Israel

SENIOR VICE-PRESIDENT Master Clint Norman- VIII Dan, Canada

2ND VICE-PRESIDENT Master Lazaros Tsilfidis, VII Dan, Russia

3RD VICE-PRESIDENT GM Michael Daher-IX Dan, Australia

BOARD MEMBERS

Mrs. Mimmi Oskarsson- VI Dan-Sweden

Master Mark Banicevich-VII Dan, Nueva Zelanda

Master Philip Lear- VII Dan, England

Master Annick Van Driessche-VII Dan- Belgium

Master Tomaz Barada-VII Dan, Slovenia