Als: Sport, Zelfverdediging, Manier van leven, Sociale ontwikkeling. info@itf-taekwondo.nl Tel. 06 54277369

Koningspelen van Asch v Wijkschool Taekwon-Do IN NAE DO KWAN

De Koningsspelen is een jaarlijkse sportdag voor kinderen in Nederland. Het evenement wordt ieder jaar in april georganiseerd, op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Elk jaar doen hier meer en meer basisscholen aan mee, zo ook in Utrecht, zo ook op de Van Asch van Wijckschool. De basisschool waar mijn beide jongens, Alejo en Diego (ook leden van onze club), naar school gaan. Als extra facet had de organisatie op school bedacht dat het wellicht leuk zou zijn om de ouders ook op een actieve manier te betrekken bij deze activiteiten. In een vroeg stadium werd dus ook aan de verschillende ouders gevraagd om na te denken over een invulling van een workshop van zijn of haar sport. 

In goed overleg met mijn jongens heb ik besloten om me aan te melden om een workshop / clinic te geven in de beginselen van Taekwon-Do. Na overleg met Sahyun James en Sabum Randy kon ik zelfs gebruik maken van materiaal van de club om alles nog wat professioneler te maken. (Stootkussens, flyers, stickers) 
 
De dag begon om 0945 met de eerste groep kinderen, afkomstig uit Groep 3. Gedurende de dag kreeg ik verschillende groepjes van variërende leeftijdscategorieën voor me. Van de meeste kleine (Groep 1+2) tot en met de meest grote. (Groep 8). Er werd heel enthousiast gereageerd door iedereen. 
 
De tijd die elke groep kreeg was vrij gelimiteerd (20 minuten) en ik had natuurlijk voornamelijk als opdracht er een actieve sessie van te maken. Tijdens de Cool Kids lessen van Sabum Randy heb ik de afgelopen jaren genoeg inspiratie op kunnen doen en ik kon dan gelukkig ook putten uit een breed arsenaal aan oefeningen en spelletjes voor de allerkleinsten. De dobbelsteen was een doorslaand succes. Natuurlijk heb ik al bij deze groepen tussen het spelen door de aandacht gevestigd op de regels van Taekwond-Do. (netjes zijn, eerlijk zijn , niet opgeven, tot 10 tellen en niet bang zijn). We hebben stoot- en trapoefeningen gedaan op de kleine kussentjes. 
Het lesje werd beëindigd met een groet naar elkaar, precies zoals we waren begonnen. Iedereen ging blij weg met een sticker. 
 
De lessen voor de grotere kinderen waren actiever en werden, na een officiële groet, begonnen met een leuke warming-up waarbij ik enkele krachtoefeningen combineerde met enkele stoot- en trapbewegingen. Dit alles vanuit de beweging. Hier en daar hoorde ik wat gezucht en geklaag, maar iedereen deed goed mee. Zelfs de leerkrachten waagden zich er aan. Onder de deelnemende kinderen waren er ook enkele die al Taekwon-Do beoefende. Ook het hoge aantal kickboksende kinderen viel op. 
 
Ik heb bij de oude kinderen vooral mee willen geven dat onze sport een zelfverdedigingsdiscipline is, gestoeld op een aantal belangrijke regels. Dit alles tussen het bewegen door, want ik moest er wel de vaart in houden. Stoten, trappen, blokken in de meest simpele vormen om zich even helemaal uit leven. Zo kwamen ze er al snel achter dat Taekwon-Do bovenal een actieve sport is. Bij de oudste kinderen kon ik (omdat ze in hun pauze nog door wilden gaan) nog wat simpele zelfverdedigingstechnieken laten zien. 
 
Ik heb het naar erg naar mijn zin gehad en het op mijn manier zo goed mogelijk ingevuld. Alles werd in ieder geval door zowel de organisatie (leerkrachten) als de kinderen enorm gewaardeerd en daar is het natuurlijk allemaal om te doen. En.. niet te vergeten; we hebben de kinderen een dag laten bewegen. Ik geloof dat ik voor volgende jaar al weer als deelnemende ouder ben ingedeeld.
 
Vader en Taekwon-Doin Robin N.