IIC Amsterdam, 17 & 18 november 2018

Afgelopen weekend vond de 136eInternational Instructor Course (IIC) plaats in Amsterdam. Van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN namen Sahyun James, Sabum Mohamed, Boosabum Randy en ikzelf (Boosabum Hugo) deel. Natuurlijk was ook Sabum Wouter aanwezig als bestuurslid van ITF Nederland en als lid van het organiserend comité ( sabum Robert , Boosabum Jair en Malaika) .Er waren ongeveer 260 deelnemers uit o.a. België, Duitsland, Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden, Portugal, Oekraïne, New Zeeland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook oa de volgende Grand Masters GM Weiler GM Becking ( beiden uit Duitsland) GM Ellis (Engeland) GM F v Berghen (Belgie) 9 senior masters (8e dan) en 19 masters (7e dan). een top bezetting wat niet veel voorkomt op een IIC.

De IIC werd geleid door Grandmaster Marano, Grandmaster Lan en Master MacPhail. Voor mij was het mijn eerste IIC.

Eerste dag

Op de eerste dag werden eerst de tul’s 1 tot en met 12 stap voor stap behandeld. Eerst werd de tul gezamenlijk gelopen. Twee of drie vrijwillige deelnemers liepen vervolgens stap voor stap de tul en werden gecorrigeerd door Grandmaster Marano. Wat me opviel was de vriendelijke en humoristische manier waarop Grandmaster Marano met de deelnemers omging. Hij liet ze goed in hun waarde en gebruikte hun fouten om alle aanwezigen bij te scholen op de correcte uitvoering van de bewegingen in de diverse tuls. De tip die vaak terugkwam is dat je je heupbeweging goed moet gebruiken om kracht te genereren, dit geldt voor vrijwel elke beweging in elke tul. Een andere veelvoorkomende tip was dat je moet uitgaan van een natuurlijke beweging, in die zin dat je je bewegingsapparaat (je lichaam), gebruikt op de manier waarop het gebouwd is.

De tul sessies werden afgewisseld met step-sparring en zelfverdediging. De belangrijkste lessen die ik daaruit onthouden heb zijn dat je bij 3-stap sparren altijd aan de buitenkant moet meten. En dat je bij een spannende situatie op je intuïtie moet vertrouwen. Als je bijvoorbeeld door een donker steegje loopt, en je vertrouwt het niet – het onderbuikgevoel – , draai dan om en loop weg. Denk niet bij jezelf, ‘O ik ben een vechtsporter, dus ik red me wel’.

Tweede dag

Op de tweede dag werd de groep opgesplitst. Eerst gingen de 1e-danners naar het andere deel van de zaal, vervolgens sloten de 2e-danners aan, enzovoort. De groep van 2eDan en hoger behandelde de relevante tuls voor de betreffende dangraad, terwijl de 1eDangraad houders specifieke uitleg kregen over een bepaald onderwerp. De tuls werden nu wat vlotter doorgenomen en niet meer stap voor stap. Het was duidelijk dat je voor de hogere tuls zelf met vragen moest komen over wat je wilde weten. Dit deel was dus veel meer vraag-gericht dan aanbod gericht zoals op de eerste dag.

Toen ik, als 2e-danner, me bij de 1e-danners mocht voegen was er eerst gelegenheid tot vragen aan Grandmaster Lan. Helaas was dit voor veel deelnemers van tevoren onduidelijk, waardoor er maar weinig vragen uit de groep kwamen. Gelukkig is de Grandmaster Lan een vat vol kennis, waar hij zelf rijkelijk uit geput heeft. In de middag hadden we een sessie met Master MacPhail. Hij heeft ons geleerd hoe je met interne cue’s / aanwijzingen (voel hoe je lichaam doet bij deze techniek) en externe cue’s/aanwijzingen (stel je voor dat je in deze situatie terechtkomt) je leerlingen kan leren om hun technieken te verbeteren.

De gescheiden sessies werden afgewisseld met gezamenlijke oefeningen. Eén daarvan ging over het activeren van het brein, door bijvoorbeeld op commando de richting van een rondje door de zaal lopen te veranderen, gecombineerd met voor- en achteruit lopen. Vervolgens hebben we theorie en verschillende core-stability oefeningen gedaan olv Grand Master Weiler (buikspier-pijn!).

Het laatste actieve onderdeel bestond uit verschillende hand en voet counter technieken bij aanvallen met yop-chagi en dollyo chagi. Belangrijkste les: ‘If you don’t know what to do: yop chagi!’

Aan het eind van de dag kregen we een mooi certificaat van deelname en werden alle commissieleden van ITF Nederland in het zonnetje gezet.Wat een heel mooi gebaar was voor hun harde werken.

Ik kijk terug op een inspirerend en leerzaam weekend, waar door de manier van doen van de Grandmasters een prettige, veilige sfeer werd neergezet, waarin ik met deelnemers uit Nederland, Denemarken, Duitsland en België fijn heb getraind. Wij hebben als club alweer een bijdrage geleverd aan ITF Africa door hun te steunen met safety’s en doboks van onze club en deze overgedragen aan de nieuwe Master Niklas.