European Cup Sibiu Roemenië 25-28 okt.2018

9eTaekwon-Do European Cup and Children en Cadest Cup 

Dit was de grootse European Cup met in totaal 963 deelnemers, 420 kinderen (10-14jaar ) en 543 junioren en senioren. Wij van de Europese bond AETF, de Tournament en Umpire Comittee hadden de taak om dit in goed banen te leiden, (Master Sandy, Attila en Sahyun James). Al maanden van te voren hadden wij contact over de sporthal, de inschrijvingen, poule indeling, hotels,  het eten, vervoer, aantal deelnemers, umpire, coachmeeting etc etc.

Het verschillen tussen dit toernooi is dat nu elke club met zijn eigen leden meekan doen, dat tov een EK/WK waar alleen het nationaal team geselecteerd wordt. Ondanks dit was het niveau echt wel hoog, helemaal bij de kinderen.

Helaas ging het al mis bij de vliegreis Vienna-Sibiu, de propellers vliegtuig veranderde door de sneeuwstorm in een achtbaan, waarbij de misselijkheid steeds erger werd. Door de storm kon er niet geland in Sibiu maar werd er doorgevlogen naar Boekarest. Daar kregen wij de keus terug vliegen of 350 km terug met de bus. Iedereen koos voor de laatste optie die 6 uur duurde. Aankomst in Sibiu 0.100u.

In Sibiu moest in de Sports Hall –Transilvania nog volledig opgebouwd worden. Waarbij  de verhoogde ring te hoog was en eigenlijk te klein met kans op blessures als men er af zou vallen. Helaas kon dat niet verandert worden. Donderdag was de weging en dat verliep goed en waren er maar een paar te zwaar. Die dus konden doen helaas niet meer mee doen.

Op de vrijdag was de Childeren (10-12j) en Cadets  (12-14j). In het begin was het even wennen aangezien de kinderen niet precies wisten hoe het er aan toe gaat qua klaar staan, welke kleur beschermers, ID kaart afgeven etc. Maar ondanks het hoge aantal waren wij volgens schema klaar.

Zaterdag en zondag wedstrijden individueel tuls, sparren, pre arranged  en team voor junioren/senioren gekleurde banders en zwarte banders. Helaas kwam het schema niet uit , door een stroomstoring en doordat er s’avonds een gala was waardoor wij op tijd moesten stoppen.

Maar op zondag konden wij de verloren tijd inhalen en was iedereen om 17.00u klaar.

De terug reis was helaas net zo’n ellende als de heenreis, door twee uur vertraging naar München miste ik de aansluiting naar Amsterdam. Overnachten was de enige optie om maandagochtend weer eindelijk thuis te komen.

Weetjes:

  • Het Israëlisch team komt met hun eigen gewapende beveiliging .
  • Gouden medaille winnaars van Roemenië ontvangen van de gemeente duizenden euro’s samen met hun leraar.
  • In Rusland ze vaak eerst 8-10u reizen naar Moskou en dan pas afreizen naar Europa.
  • Polen met drie bussen 24 uur hebben gereden
  • Opkomende land is Belarus.

Maar de aanwezige deelnemers van Nederland veroverden veel medailles:
Bo 1etuls, ,Cody 3etuls, Lisanne 2etuls, Maartje 3etuls.
Sam, Yra en Nina 1esparring, Liza 3e en met het dames team van Koguryo 1e.
3eplaats landen klassement
2eplaats clubs Koguryo , erg heel knap met zo weinig deelnemers.