Search

Landelijke Technische Cursus ITF Nederland

Taekwon-Do IN NAE DO KWAN aanwezig op Landelijke Technische Cursus 18 feb.

Vandaag was er een kleine afvaardiging van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN aanwezig bij de Landelijke Technische Cursus (LTC) van ITF Nederland. Samen met Sabum Wouter, Mohammed el F., boosabum Avita Nankoe en boosabum Ashin Nankoe heb ik (boosabum Hugo) mijn Tuls bijgespijkerd, wat Hosin Sul bijgeleerd en valtechnieken geoefend.

TULS
Traditiegetrouw begint een LTC met een korte warming-up, waarna overgegaan wordt naar de behandeling van de tuls. Per dan- of gupgraad is er een groep, waarin de drie hoogste tuls worden geoefend. Voor Boosabum Ashin en mij is het fijn dat we de 2e dan hebben, hoe hoger de dangraad, hoe minder deelnemers en dus hoe meer persoonlijke aandacht we krijgen. Van Sabum Jack de Smit leerden we onder andere het volgende ezelsbruggetje: als de handtechniek voor een trap kaunde is, is de trap vaak najunde. Als de handtechniek voor een trap nopunde is, is de traptechniek vaak kaunde.

WAT BETEKENT TAEKWON-DO VOOR JOU
Na de tuls werd de groep opgesplitst in twee groepen: jeugd en volwassenen. In deze groepen hebben we gesproken over welke betekenis Taekwon-Do voor een ieder heeft. Voor sommige mensen blijkt zelfverdediging het belangrijkste te zijn, anderen doen het vooral voor het sportieve aspect: lekker bewegen in plaats van lui op de bank zitten. Een enkeling doet het uit medische noodzaak. Zo was er bijvoorbeeld iemand met rugklachten, die moest sporten om haar rug in goede conditie te houden en daarom voor Taekwon-Do gekozen had. Deze praatsessie was vooral ingelast om zelf even na te denken waarom je de sport ook al weer doet, wat je er belangrijk aan vindt.

HOSIN SUL
Tijdens de Hosin Sul werd aandacht besteed aan wat basistechnieken bij vastpakken. Het doel was controle te krijgen, de ander zowel mentaal als fysiek uit balans te brengen en vervolgens uit te schakelen. In het kort kwam het er op neer dat je snel reageert op vastgepakt worden door met je ene hand de pakkende hand te fixeren, terwijl je een stap opzij/naar achteren doet en tegelijkertijd met je andere hand in de elleboog van de pakkende arm duwt. Hierdoor neem je het initiatief en verliest de ander balans, waardoor je in een goede positie komt om de ander uit te schakelen.

VALTECHNIEKEN
De dag werd afgesloten met valtechnieken. Hierin leerden we technieken uit het Aikido om, als je valt, door te rollen, op te staan en meteen klaar te staan voor de tegenaanval. De oefening werd moeilijker gemaakt door bijvoorbeeld met een duik over een obstakel de roltechniek uit te voeren. En om het lichaam te laten wennen aan een hardere ondergrond werd er ook op vloer van de gymzaal geoefend in plaats van op matten.

Al met al was het weer een gezellige en leerzame dag. Het is altijd leuk om te zien dat er zoveel anderen ook met deze mooie sport bezig zijn en geruststellend dat ook zij met de lastigere onderdelen van een tul worstelen.

[Not a valid template]