Taekwon-Do Harmony

7e Taekwon-Do Harmony cursus 3-4 feb 2018 Benalmadena Spanje

Onze ITF Taekwon-Do organisatie heeft als enige wereldorganisatie programma’s ontwikkeld vanaf 3 jaar (TKD Kids), competitors tot en met 55+; de ervaren ouderen waar elk land steeds meer van heeft. Voor deze doelgroep is nu het Taekwon-Do Harmony programma ontwikkeld ism geriatrisch artsen en psychologen. Onze eigen president is de initiator en Sabum Gaston verzorgt de seminars met veel kennis en passie. 

Zo worden alle leden van ITF bijgeschoold en up to date gehouden van de nieuwste ontwikkelingen binnen ITF Taekwon-Do. Natuurlijk volgen wij alles van Generaal Choi Yong Hi maar de wereld verandert ook qua visie, bewegingswetenschap en doelgroepen.

Naast Spanje, was Denemarken, Italië, Belgie, Ierland, Nieuw Zeeland en Nederland vertegenwoordigd, Sahyun Coos was ook van de partij. Het is altijd weer een genot om elkaar te ontmoeten en dan merk je dat wij samen een hechte Taekwon-Do family zijn ongeacht de afstand. Maar als je elkaar weer ziet dan is het alsof je elkaar gisteren nog had gezien.

Dit keer werd de cursus gehouden in Benalmadena waar Sahyun James en Boosabum Liesbeth al eerder contact hadden met Sabum Maximonella die samen met ITF Spanje dit weekend organiseerde. Op vrijdag was er een Grandmasterclass door de president GM Trajtenberg en GM Bos, oefeningen gericht op fysieke gesteldheid, lenigheid en toepassing en uitvoering van Taekwon-Do technieken stonden centraal.

Bij Taekwon-Do Harmony is het net als bij onze TKD Cool Kids een mindset verandering. Je moet je als leraar verplaatsen in je doelgroep en daar ook naar handelen, naast de deskundigheid die je je eigen moet maken zoals van het jonge kind maar nu van de ouder wordende mens.

Alles passeerde de revue vanaf, hoe geef je een warming-up, kern tot en met cooling down aan deze doelgroep. Hoe bouw je oefeningen op naar steeds moeilijker waarbij het accent ligt op balans, concentratie ,coördinatie en geheugen dat achteruit gaan.

Het gaat er niet om dat alles krachtig en snel uitgevoerd moet worden zoals bij een normale wedstrijd/examen maar gericht op de totale gezondheid houden en bevorderen van de ouder wordende mens en dat dmv Taekwon-Do. Waarbij jij als leraar wederom een voorbeeldfunctie hebt, als jij zo nodig moet laten zien hoe hoog je kan trappen, hard kan stoten en trappen dan zal de doelgroep snel zeggen “Taekwon-Do is niets voor mij”, alleen maar voor jongeren. Maar niets is minder waar.

Dit is de zevende TKD Harmony cursus, in Argentinië, Israel en zelfs hier in Spanje zijn er al groepen waar het programma een succes is.

Nadat wij als leraren s’morgens de handvaten hadden geoefend konden wij op zaterdagmiddag deze toepassen op een groep opa’s en oma’s die waren uitgenodigd. Sahyun James heeft samen met een 79 jarige mogen trainen. Natuurlijk was het voor hun wat intimiderend zoveel dangraadhouders, maar doordat wij zelf meededen was het ijs snel gebroken en deden ze actief en vol enthousiasme mee. Zelfs de burgemeester, gemeenteraadslede , de krant en tv kwamen langs.

Zondag stond in het teken van nog meer oefeningen balans, coördinatie , zintuigen, het geheugen en examens afnemen.

Echt een eye opener dit programma.

De slogan van het TKD Harmony programma is dan ook “It’s never too late to start “en inde  Taekwon-Do eed staat ook; respect hebben voor je leraar en ouderen en Taekwon-Do zetten wij nu ook in voor de oudere wordende mens en bouwen wij samen aan een beter maatschappij.

Wat heel mooi is dat: Harmony in het Koreaans uitgesproken, oma betekend.