Search

Tul Tour


Tul tour

De ITF onder leiding van Choi Hong Hi’s zoon, Choi Jung Hwa, heeft men in de zomer van 2011 een tul-tour georganiseerd. Dit was een reis langs plekken van betekenis, in relatie tot de eerste 9 tuls.

De volgende plekken werden bezocht:

Chon Ji        Jeju Island, Cheonjiyeon waterval.
Dan Gun    Chamseong-dan altaar in Kang Hwa (of Ganghwa) op de Mani berg.
Do San    Do San park in Seoul, met standbeeld van Ahn Chang-Ho. Hier ligt Ahn Chang-Ho ook begraven.
Won Hyo    Seokguram Grot en Sunmudo (=zenbudo) tempel in Gyeongju en Bulguksa tempel.
Yul Gok        Ojukheon City Museum te Gangneung met geboortehuis van Yi I.
Joong Gun    Ahn Joong Gun Memorial Hall in Seoul.
Toi Gye    Dosan Seowon in Andong. Hier stichtte Yi Hwang (Toi Gye) zijn privé confucianistische academie. Het bleef voor meer dan 400 jaar de thuisbasis voor de ‘Toigye School of Thought’.
Hwarang    Ook Sunmudo tempel in Gyeongju, zie Won Hyo.
Choon Moo    Hyeonchungsa Memorial Shrine in Asan waar admiraal Yi Sun-sin begraven ligt. Hier staat ook het huis waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht.

Onder de 25 deelnemers aan deze reis waren drie Nederlanders: Willem Jansen, Silke Stoffels en Rob Konijnenbelt. Zij gaven donderdag 8 december een presentatie over de eerste 5 tuls op de locatie van Taekwon-Do Academy Gelderland in Bemmel. Onze boosabum Hugo was erbij.

De presentatie begon met een foto-impressie van de reis. Dit gaf een goed beeld van (het bergachtige) Zuid-Korea, de groep en de plaatsen die ze bezocht hadden. Vervolgens werd van de eerste vijf tuls per tul ingegaan op de belevenissen en de historische of geografische achtergrond van de tul. Hieronder een korte samenvatting, hier en daar aangevuld met relevante wetenswaardigheden.

Chon Ji
Chon Ji is een meer op de grens van Noord-Korea en China. De Chon Ji tul representeert hemel en aarde. Waarschijnlijk gerelateerd aan de spiegeling van de hemel en de aarde in het meer. Binnen het Taoïsme staan hemel en aarde ook in verband met het ontstaan van de aarde.

De Tao baarde het Ene.
Het Ene de Twee.
De Twee baarden de Drie.
De Drie alle schepsels.

Uit: K. Schippers, Lao Zi, hoofdstuk 42.

Zoals ik het begrijp is ‘Het Ene’ de Qi (=chi= (levens)energie) zijn ‘De Twee’ yin en yang en ‘De Drie’ zijn hemel, aarde en mens.

Dan Gun
Dan Gun is de mythische stichter van Korea in 2333 voor Christus. Hij werd geboren als zoon van een beer-vrouw en de god Hwan-Ung. Het verhaal gaat ongeveer zo: een tijger en een vrouwtjes-beer waren verliefd op elkaar en wilden graag samen kinderen. Om dat te laten lukken moesten ze eerst mens worden. Ze gingen naar de (berg)god Hwang-Ung, die gaf ze de opdracht om 100 dagen in een grot te leven van slechts 20 stukjes knoflook en nog een kruid (bijvoet). De tijger gaf na 20 dagen op, maar de berin hield vol. Aan het eind veranderde ze in een mooie jonge vrouw. Ze wilde nog steeds graag kinderen, maar de tijger was er niet om haar man te zijn. Toen heeft de berggod die rol op zich genomen. Ze werd zwanger en baarde een zoon: Dan Gun.

Do San
Do San betekent ‘Eiland Berg’ en is het pseudoniem van Ahn Chang Ho. Ahn Chang Ho verliet per schip Korea om zich in Amerika te vestigen. Onderweg kwam hij langs Hawaii wat hem tot zijn pseudoniem inspireerde: Een berg in rust te midden van een woelige zee (Ahn Chang Ho te midden van de woelige politieke strijd in Korea). In Amerika werd hij de leider van de Koreaanse regering in ballingschap.

Won Hyo
Won Hyo (betekenis: ochtendgloren, 618 – 686 n. Chr.) was een boeddhistische monnik die leefde tijdens de Silla dynastie. Hij is bekend geworden vanwege het in Korea verspreiden van het Boeddhisme onder het volk. Het boeddhisme was in Korea tot het begin van de 7e eeuw meer iets van de elite en van geleerden. Won Hyo was in zijn jeugd lid van de Hwarang. Er bestaan verschillende mooie verhalen en mythes over Won Hyo, die ik je graag een keer vertel mocht je interesse hebben.

Yul Gok
Het psuedoniem Yul Gok werd gebruikt door de neo-confucianistische geleerde Yi I (1536 – 1584) en betekent ‘Kastanjevallei’.  Hij was een tijdgenoot (en leerling) van Yi Hwang (Toi Gye = Teruggaande Beek, 1501 – 1570).  Alhoewel hij later andere ideeën ontwikkelde over het confucianisme dan Yi Hwang. Een andere tijdgenoot was admiraal Yi sun-sin (Choon Moo, 1545 – 1598). Yi I was een voorstander van een praktische interpretatie van het confucianisme, die leren door ervaring vooropstelde tov. het leren door innerlijke (spirituele) ervaring van Yi Hwang. Hij beklede in zijn leven verschillende belangrijke politieke functies. Zijn moeder is bekend om haar kalligrafie en wordt geportretteerd als de ideale (confucianistische) moeder. Ze is afgebeeld op het 50.000 won biljet. Yul Gok staat op het 5000 won biljet.

Al met al was het een inspirerende en leerzame avond. Het was ook leuk om mensen van een andere bond te leren kennen met een grote achtergrond kennis van een gezamenlijke interesse.

Er komt nog een volgende bijeenkomst over de 6e t/m 9e tul in het voorjaar van 2012. Hopelijk mag ik daar weer bij zijn. Je zult het lezen in een volgend verslag.

Taekwon,

Boosabum Hugo