Search

EK Taekwon-Do 2011

26e senior en 17e junior Europese Kampioenschappen Taekwon-Do in Bratislava 20-23 oktober 2011.

Woensdag 19 oktober vertrokken sahyun James, Boosabums Liesbeth, Ikrame en Ihsane van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN samen met het Nederlands team, in totaal 37 personen (waarvan 14 spelers) richting Bratislava, Slowakije.


In totaal waren er 30 landen aanwezig met 480 deelnemers verdeeld over, senioren en junioren. Op alle onderdelen werd er gevochten voor de ere plaatsen (sparrings-tuls-speciale technieken, breken en het pre-arranged sparring).

Op woensdag had een ieder nog even de tijd om het centrum van Bratislava te bekijken. Er is een oud stadsgedeelte waar het steeds een verrassing was wat voor soort winkel achter de voorgevel verscholen zat, aangezien er geen uitbundige etalages zijn zoals bij ons. Daarnaast zijn er hypermoderne winkelcentra te vinden waar de prijzen zeker niet onderdoen voor de onze terwijl ze daar toch wel minder salaris ontvangen dan bij ons. Echter het eten was wel goedkoop, bij een lokaal restaurant in de buurt van ons hotel was voor onder de € 5,00 al een maaltijd verkrijgbaar.

Donderdag moest sahyun James na de scheidsrechtermeeting, als voorzitter van de landelijke bond ITF Nederland, aanwezig zijn op het Europees congres samen met de huidige secretaris Martin Schellens. Er werd besloten om de EK volgend jaar te houden van 19-22 april in Maribor (Slovenie) en om de ITF (wereld) regels te hanteren ipv de AETF (Europese) regels zodat een ieder nu te maken zal hebben met één regelgeving.

De spelers verbleven in het City hotel, een uitstekende moderne accommodatie, terwijl de scheidsrechters in het Baronka hotel gevestigd waren, dat nogal gedateerd was en erg afgelegen lag. Iedere ochtend zo’n 20-45 min met de bus afhankelijk van het verkeer, dagelijks 6.30u opstaan en pas om 20.00u diner.
Voor de scheidsrechters was het helaas slecht geregeld, het avond eten idem; wij kunnen geen kip meer zien. Een aantal voorbeelden: Na het Congres om 22.00u was men vergeten dat er nog 35 personen avond eten moesten krijgen, in de sporthal Elan (eigenlijk een atletiekbaan) moesten 53 scheidsrechters eten aan totaal drie tafels met maar plek voor 18 personen. Verder was er een scheidsrechter ruimte waar wij als haringen in een ton gepropt zaten, maar het was de enige ruimte aanwezig daar.

Op vrijdag werd begonnen met de junioren en daar boekten wij al drie successen. Junior dames 70+ kg Nina Meppelder veroverde goud bij het sparren aangezien haar tegenstanders geen antwoord hadden op haar lengte. Jeremy Dijkstra veroverde brons bij 1e dan junioren, tuls en Joshua Arens veroverde de 2e plaats bij de Special Technics. Ikrame -50 kg junior begon heel goed met trappen en stoten en stond haar “mannetje” maar had moeite met het counteren en verloor dus jammer genoeg haar wedstrijd. Bij het onderdeel tul won ze haar eerste wedstrijd, haar tweede wedstrijd verloor ze jammergenoeg. Gelukkig voor Ikrame werd geen 15e tul (Juche) gevraagd.

Zaterdag was een teleurstellende dag want een ieder kwam niet verder dan een eerste of tweede ronde. Het sparren is tegenwoordig veel fysieker geworden wat niet wil zeggen dat men harder stoot of trapt maar men laat zich niet zomaar van de plaats af trappen. Verder beheersen de kampioenen tegenwoordig alle facetten; aanval-counter naast beweeglijkheid.

Zaterdagavond was de opening met optreden van een acrobatische stel die een ongelofelijke lichaamsbeheersing lieten zien. Sahyun James mocht als Jury-President de individuele finales scheidsrechteren. Na de opening was er avonds nog een banket in het hotel van de scheidsrechters, het buffet werd afgewisseld met dansoptredens. Wel heel mooi geregeld allemaal maar de volgende dag moesten wij natuurlijk weer vroeg op.

Zondag was het teamsparren en daar kwam het junioren dames team bestaand uit 4 dames ipv vijf,  dus al één wedstrijd verloren, tot de halve finale, met andere woorden net geen medaille wel jammer voor Ikrame. De junioren heren ook met maar 4 personen veroverden wel een 3e plaats net als de heren senioren die in de halve finale hun meerder moesten erkennen in Slovenië.
Bij de afsluiting van het EK ontvingen de scheidsrechters nog een presentje; een houten bijltje welke symbool staat voor een Slowaakse Robin Hood.

Zie voor de resultaten de volgende websites: resultaten: http://euros2011.pztkd.lublin.pl/ en een verslag welke nog geplaats moet worden: http://www.itfeurope.org/ In totaal heeft nederland dus 3 keer brons, 1 keer zilver en 1 keer goud.
Boosabum Ihsane zal nog een verslag maken bezien vanuit haar kant gezien als supporter.