Search

Landelijke technische training

Landelijk technische training groot succes

Met een recordaantal deelnemers is de Landelijke Technische Training (LTT) van zondag 8 november 2009 al succesvol te noemen. Voeg daaraan een gedreven docenten team en uitdagende lesstof  aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een bijzonder geslaagde dag.
In totaal nemen deze zondag circa negentig Taekwon-Doins deel aan de LTT. Variërend van 2e Gup tot 7e Dan (Sahyun Willy van de Mortel) komen zij uit alle delen van het land om samen Taekwon-Do op een hoog niveau te beoefenen. Een Taekwon-Do school die al twintig jaar bijdraagt aan het nationaal Taekwon-Do niveau is Oh Do Kwan uit Capelle aan den IJssel. Uit handen van ITF Nederland voorzitter Sahyun James Tjin-A-Ton ontvingen de oprichters van Oh Do Kwan, Sabum Art van der Lee en Sabum John Verkerke, een gedenk bord als dank voor hun jarenlange inzet.

Zoals gebruikelijk op elke LTT worden eerst de Tuls per graad behandeld. Hiervoor is een uur uitgetrokken en voordat je er erg in hebt is het volgende onderdeel aan de beurt. Vandaag wordt er bij Hosin Sul (zelfverdediging) gefocussed op het grondgevecht. Normaal gesproken stof voor de vierde Dan maar nu mag iedereen er aan proeven. Al snel liggen er door de hele zaal mensen met klemmen en verwurgingen over de vloer te rollen. In korte tijd worden een aantal effectieve technieken behandeld en geoefend.

Het middaggedeelte staat geheel in het teken van Matsogi (sparring). Verscheidene vormen worden behandeld waaronder step-, model-, traditional- en footsparring. Door de beperkte tijd die er beschikbaar is zullen de deelnemers dit bij hun eigen club verder uit moeten werken. Dankzij de veelzijdigheid en de spectaculaire voorbeelden krijg je hiervoor in ieder geval voldoende inspiratie en motivatie.

Het is moeilijk om een dermate grote groep goed te instrueren en begeleiden. Gelukkig waren er genoeg Sabums aanwezig om iedereen de aandacht te geven die zij verdienen. Een LTT is een uitgelezen mogelijkheid kritisch naar jezelf te kijken. Door goed te observeren wat anderen doen en gebruik maken van de mogelijkheid om vragen te stellen kun je gericht aan je persoonlijke ontwikkeling werken.
ITF Nederland maakt een vitale indruk gezien de omvang van de groep en het enthousiasme waarmee getraind wordt.

Taekwon,
Boosabum Niels Floor
Taekwon-Do IN NAE DO KWANIn totaal nemen deze zondag circa negentig Taekwon-Doins deel aan de LTT. Vari