Search

Verslag IIC Miesbach

Verslag International Instructors Course Miesbach

Van 26 t/m 28 mei vond de 44e International Instructors Course (IIC) plaats in het zuid Duitse Miesbach. Onder leiding van Grand Master Hector Marano,

De meeste aandacht gaat dit weekend uit naar de tuls. Meerdere malen komen deze in verschillende vormen terug. Zo worden er technieken uit de tuls gebruikt voor step sparring en traditioneel sparren. Het oog voor detail van Grand Master Marano is ronduit indrukwekkend. Vaak maken kleine aanpassingen een groot verschil. De wetenschappelijke onderbouwing die kenmerkend is voor Taekwon-Do komt hierin goed naar voren. Een techniek wordt pas echt effectief als alle details in acht worden genomen. De (Grand) Masters doen het uitermate eenvoudig overkomen maar zo simpel is het natuurlijk niet.

De kracht van Taekwon-Do
Grand Master Trajtenberg gaat wat dieper in op de definitie van kracht. Zijn vriendelijke voorkomen doet niet vermoeden over welke explosieve kracht hij beschikt. Ronduit indrukwekkend. De hoeveelheid kracht die ontwikkeld kan worden hangt af van verschillende factoren waarvan massa en snelheid de bekendste zijn. Voor het ontwikkelen van snelheid is ontspanning van groot belang. In een aantal oefeningen laat hij ons ervaren op welke manieren we spanning en ontspanning kunnen gebruiken.

Hij haalt ook het de derde wet van Newton aan over actie- en reactiekracht. Het betreft kracht die ontstaat bij het botsten van twee objecten, bijvoorbeeld een vuist een een lichaam. Iemand die op je af komt benader je anders dan iemand die van je afloopt. Soms moet je meer snelheid gebruiken, soms meer massa. Logisch maar goed om eens actief en bewust te trainen.

Een interessant en niet te onderschatten aspect van sparring wordt op indringende wijze tevens door Grand Master Trajtenberg gedememonstreerd: de juiste mentaliteit. Vechten vraagt om een houding die zelfverzekerd, scherp en beheerst is. Hoewel dit voor iedereen logisch is, is het minder voor de hand liggend om deze houding te oefenen. Het leren beheersen van deze houding is niet alleen waardevol voor sparring maar zeker ook voor zelfverdediging.

One blow, one victory
De Hosin Sul les van Master Bos wordt gekenmerkt door eenvoud, realisme en hardheid. Drie elementen die essentieel zijn voor zelfverdediging. Misschien is het vanwege onze gedeelde Nederlandse komaf, maar zowel Wouter als ik krijgen het genoegen om als tegenstander van Master Bos te fungeren. Op die manier ondervinden wij aan den lijve hoe effectief Taekwon-Do is. Het is even pijnlijk maar ook daar leer je van.

Tussen het oefenen door trakteert hij ons op een aantal verhalen uit zijn verleden als vechtsporter. Het verhaal dat het meeste indruk maakt gaat over de enige situatie waarin Master Bos Taekwon-Do ook daadwerkelijk heeft moeten gebruiken. Met een enkele voorwaartse slag met de handpalm naar het hoofd was zijn tegenstander uitgeschakeld. One blow, one victory.

Eenheid in verscheidenheid
Taekwon-Do is een veelzeidige krijgskunst die in verschillende vormen getraind wordt en op verschillende niveaus wordt beleefd. Zowel fysiek als mentaal vormt het een uitdaging. Soms is het moeilijk om te doorgronden wat tuls nou precies met sparring te maken hebben of hoe je de regels en voorzorgsmaatregelen van de dojang rijmt met de realiteit van de straat. Deze IIC fungeert als een soort lijm tussen de verschillende facetten van Taekwon-Do. Dankzij de talloze oefeningen die worden gedaan en de heldere uitleg begrijp je meer en meer hoe alles met elkaar te maken heeft.

Het afgelopen weekend was inspirerend en verhelderend. Het trainen met zoveel Taekwon-Do beoefenaars uit zoveel verschillende landen is een unieke ervaring. Het is een manier om jezelf te meten met en te leren van anderen.

Taekwon,

Boosabum Niels Floor