Search

Verslag EK 2009

Europese Kampioenschappen Taekwon-Do 2009 Benidorm


De 24th Senior en de 15 th Europese Taekwon-Do Kampioenschappen werden dit jaar in Benidorm gehouden, in het weekend van 24-26 april 2009. Aanwezig waren 26 landen met in totaal 447 deelnemers.
De kampioenschappen werden in dezelfde hal gehouden als tijdens de World Cup in 2007 en wij verbleven ook in hetzelfde Gran Bali Hotel (het hoogste hotel van Europa). Taekwon-Do IN NAE DO KWAN was vertegenwoordigd met dire leden, Jordie Scholten(1e dan tul), Claire de Jong (junior-60 kg, springen en team) en Jamil Chami (-71 kg en team). Sahyun James als Jury President en vertegenwoordiger van ITF Nederland en Boosabum Liesbeth.

Vrijdag: Jammer voor onze Claire; bij de special technics haalde ze de Ap Chagi wel maar dat waren te weinig punten voor een prijs. Bij het sparren ging het de eerste helft heel goed, tijdens de tweede helft kreeg ze een trap tegen haar bovenbeen waardoor ze zelf geen trappen meer kon maken, helaas uitgeschakeld.

Jordie heeft het goed gedaan bij de tuls, helaas oordeelden de scheidsrechters anders. Hij werd uitgeschakeld tegen Slovenië. In de klasse Tul 4-6 Dan wist Ron van der Lee van Oh Do Kwan beslag te leggen op de 3de plaats. Helaas verloor hij van de latere winnaar en meervoudig Europees- en Wereldkampioen Jaroslaw Suska.
Tul Junioren 3e Dan wist Joshua Arens van TC Nijmegen ook beslag te leggen op de 3de plaats.

Zaterdag:Jamil  moest in zijn klasse -71 kg (poule van 19 personen) eerst uitkomen tegen Zweden. Gelukkig ging het naar wens aangezien Jamil een slow starter is en geen ochtend mens. Maar door goed druk te zetten op zijn tegenstander was de winst voor hem. Hierna was Rusland zijn tegenstander die voormalig wereldkampioen Nel Ernest uit had geschakeld. Dus het kon een hele mooie partij worden. Zijn tactiek was hetzelfde en met mooie stoten erop en dollyo chag’ s ging Jamil door naar de derde ronde. Hier kwam hij de Wereld/Europees Kampioen van vorig jaar bij de junioren tegen, de Duitser Anton Gritsen. De partij ging gelijk op met een lichte voorsprong voor Jamil, alleen in de laatste minuut kreeg Jamil een dollyo op zijn hoofd doordat zijn dekking te laag was en omdat hij te weinig opzij stapte. Toch een welverdiende bronzen medaille. Hij weet waar hij aan moet werken en nu op naar het selecteren voor de aankomende WK nov 2009 in Argentinië.Ook brons was er voor Mano en Zenna, Jeremy haalde zilver ondanks hij wel drie keer moest overgeven.

Zondag:Junioren dames team sparring hebben BRONS gehaald, het was een bijna onmogelijke taak aangezien ze maar met 3 dames waren tegen 5 dames van het Roemeense team., maw al twee partijen verloren van de 5. Claire heeft heel goed gespard, beter dan vrijdag haar beentechnieken kwamen er nu wel uit en de wedstrijd werd gewonnen. De volgende tegenstandster was Duitsland, Sharona won haar wedstrijd maar Claire helaas niet en dus waren ze uitgeschakeld. Wel een mooie derde prijs.
Het heren senioren team wist bij de Special Techniques beslag te leggen op de zilveren medaille door in de extra ronde Noorwegen en Polen achter zich te laten.
Ook een zilveren medaille met het team sparren. Eerst werden Finland en Zweden verslagen en in halve finale waren zij te sterk voor Roemenie.In de finale was helaas meervoudig kampioen Polen letterlijk en figuurlijk een maatje te groot.
Sahyun James en Boosabum Liesbeth waren zaterdagavond uitgenodigd om samen met de organisatie van de EK, ITF/AETF board directors en met de Burgemeester deel te nemen aan een officieel diner. Helaas hebben zij er van afgezien aangezien het pas om 21.30u begon en na een hele dag werken als Jury President /tribune was de batterij even op.
Sahyun James had de eer om weer als vele jaren Jury President te mogen zijn op het centrale veld, zodat hij de belangrijkste finales mocht jureren. Hij heeft na zijn carrière als wedstrijdsporter, lid Nederlands Team, het hoogst haalbare behaald als scheidsrechter.
Tijdens elke EK en WK zijn er talloze vergaderingen en natuurlijk het congres dus ook dit jaar. ITF Nederland werd door Sahyun James vertegenwoordigd. Verschillende onderwerpen worden behandeld zo ook de stemming voor de volgende EK , 30 april-2 mei  Skovde Zweden.
Tijdens de opening werd door President en Grand Master Trân Triêu Quân de benoeming bekend gemaakt van nog 5 andere Gran master, o.a Tom MacCallum, Pablo Trajtenberg, Hector Marano ,Javier Dacak.
ITF Nederland eindigde in het totaal klassement op een 17de plaatst 3 zilveren en 6 bronzen medailles. http://benidorm.pztkd.lublin.pl/
Nu op naar de WK 25-29 nov 2009 Mar Del Plata, Buenos Aires, Argentinië, waar hopelijk de dreie deelnemers van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN zich ook nu voor kunnen selecteren. http://www.tkd-itfargentina2009.com/english/