Search

LTT 19 april 2009

Landelijke Technische Training

19-04-2009


Zondag 19 april 2009 was het weer tijd voor een Landelijke Technische Training onder leiding vanhet CTO van ITF-Nederland. Taekwon-Do IN NAE DO KWAN was als grootste groep goed vertegenwoordigd. Deze trainingen zijn verplicht voor degenen die op willen gaan voor hun zwarte band en/of hogere Dan graden. Het CTO bestond uit: Sabum Kiet Tjon-A-Pauw, Sabum Martin Schellens, Sabum Jack de Smit, Sabum John Verkerke en Boosabum Patrick den Hoed.

Tijdens deze training werden drie onderdelen behandeld, namelijk: Tuls, Fundamentele Oefeningen en Hosin Sul. De dag begon met Tuls. De grote groep werd verdeeld naar graad. Zo werden alle rode banders bij elkaar gezet, alle eerste Danners, Tweede etc. Voor dit onderdeel was een uur ingepland en dat werd dan ook vol benut. De drie hoogste Tuls werden behandeld, techniek voor techniek uitgelegd, en als er vragen waren werd hierop antwoord gegeven. Heel nuttig en leerzaam dat een andere leraar naar je technieken kijkt, want die let misschien weer op heel andere dingen dan je eigen leraar.

Na dit onderdeel werd meteen doorgegaan met het onderdeel Fundamentele Oefeningen, onder leiding van Sabum Kiet. Binnen Taekwon-Do IN NAE DO KWAN zijn wij dit wel gewend, maar andere verenigingen duidelijk niet. Voor diegenen was het even wennen, maar de draad werd snel opgepakt. Ook bleek de Koreaanse terminologie niet even goed bekend. Voor dit onderdeel was ook een uur ingepland, maar na de vele smekende blikken en gekreun werd besloten na drie kwartier het voor gezien te houden. Even snel pauze houden en daarna weer verder.

Na de pauze gingen we verder met Hosin Sul onder leiding van Sabum Jack. Hij benadrukte dat meestal bij dit onderdeel er veel te moeilijk wordt gedaan over welke technieken gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld veel klemmen. Hij legde dan ook de nadruk op technieken uit de Tuls die je kunt gebruiken als Hosin Sul. Doel was niet om je technieken zo net mogelijk te maken, maar om jezelf te verdedigen. Er werd dus niet gelet op standen of sine wave, want als je op straat wordt aangevallen heb je hier geen tijd voor. Een zeer interessant onderdeel, alleen jammer dat het soms wat snel ging. Maar ook erg leerzaam.

Na dit onderdeel zat de dag er alweer op en na een korte evaluatie kon iedereen weer richting huis.

Kortom een intensieve en erg leerzame dag!

Boosabum Wouter Meijer
Taekwon-Do IN NAE DO KWAN